Cuba (Foto: ADALBERTO ROQUE/Afp)
Cuba (Foto: ADALBERTO ROQUE/Afp)

Fidel Castro trekker seg som leder for Cubas kommunistparti

Fem år etter at broren Raul tok over makten, har Fidel Castro offisielt gitt fra seg makten på Cuba.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brødrene Raul og Fidel Castro har hatt de to øverste posisjonene i kommunistpartiet på Cuba siden 1965, men i et brev på nettstedet Cuba Debate, skriver Fidel Castro at han nå offisielt trekker seg fra alle verv.

– Raúl visste at jeg ikke lenger ønsket å ha en formell rolle i partiet, skriver han.

Et ventet lederbytte

Alt i mars ble det kjent at Fidel Castro trakk seg som leder av partiet.

Et lederbytte har lagt i kortene lenge. Helt siden 2006 er det lillebror Raul Castro som har vært landets ansikt utad.

Castro overlot presidentmakten til sin fem år yngre bror Raúl i 2006 på grunn av dårlig helse. Revolusjonslederen ble alvorlig syk og gjennomgikk en større mageoperasjon.

Cuba (Foto: ADALBERTO ROQUE/Afp)
Cuba (Foto: ADALBERTO ROQUE/Afp)

Likevel har han holdt på stillingen som førstesekretær i kommunistpartiet, som er det eneste lovlige politiske partiet på Cuba.

På kommunistpartiets hjemmeside står Fidel fortsatt oppført som leder av partiet.

Som tv2nyhetene.no skrev på lørdag, skal det på partikongressen som blir avsluttet i dag, velgest ny leder for kommunistpartiet.

LES OGSÅ:Cuba markerer 50-års jubileum for mislykket amerikansk invasjon

Alle regner med at det er Raul som kommer til å ta over den stillingen, og det store samtaleemnet har vært hvem som overtar som nummer to i partiet. Blir det en gammel revolusjonær kamerat, eller blir det et friskt, nytt, ungt ansikt.

Vil gi yngre krefter sjansen

Årets partikongress er den første på 14 år, og åpnet med en stor parade for å markere det mislykkede amerikanske forsøket på å invadere landet i 1961.

I løpet av kongressen, den sjette siden 1965, har Raul Castro kommet med det, for cubanere, sjokkerende forslaget at det skal innføres tidsbegrensning når det kommer til å holde politiske maktposisjoner.

– Målet er å gi sjansen til yngre politikere, sa Raul Castro i en tale, melder nyhetsbyrået AP.

Cuba
  (Foto: ADALBERTO ROQUE/Afp)
Cuba (Foto: ADALBERTO ROQUE/Afp)

Delegatene på kongressen har vedtatt 300 økonomiske forslag, inkludert å gjøre det lovlig å kjøpe og selge privat eiendom. Det skal og være valgt flere nye ledere.

Men ifølge AP er det ingen som vet hvilke økonomiske forslag som er vedtatt, eller hvem som er valgt som nye ledere. En regner med at det blir avslørt i Raul Castro sin tale tirsdag ettermiddag, norsk tid.

LES OGSÅ:Cuba gir opp likelønn

Siden lillebror Raul (79) overtok makten etter Fidel (84) har tusenvis av hektar med brakkjord blitt gjort tilgjengelig for folket, delvis åpnet økonomien for mer fri konkurranse og gradvis kuttet i de sjenerøse mat og helsesubsidiene på øyen.

Har en femårig reformplan

Han har også gjentatte ganger advart cubanerne om at de må jobbe hardere hvis øyas døende økonomi skal overleve.

Planer om å si opp hundretusenvis av statlige arbeidstakere har blitt utsatt på ubestemt tid, men Raul har insistert de er fortsatt en del av et større femårig reformplan.

LES OGSÅ:Cuba krever å bli fjernet fra terrorliste

Partikongressen kan ikke vedta nye lover, men det er ventet at nasjonalforsamlingen de neste dagene og ukene vil vedta forslagene som lover.

Cuba (Foto: DESMOND
  BOYLAN/Reuters)
Cuba (Foto: DESMOND BOYLAN/Reuters)