ny1-kampfly-mobil-F - Tok Libya-avgjørelsen på mobilen

Beslutningen om å sende seks norske kampfly til Libya ble tatt uten et eneste formelt møte verken i regjeringen eller i Stortinget. Avgjørelsen ble tatt via mobiltelefon. Nå reagerer flere politikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beslutningen 19. mars ble tatt etter en lang serie med telefonsamtaler på tomannshånd fredag og lørdag morgen, skriver Aftenposten.

Det første formelle møtet om saken fant sted 21. mars, altså to dager senere, mens utenrikskomiteen på Stortinget ikke ble innkalt før 22. mars.

Nå stiller flere sentrale politikere spørsmål ved den politiske beslutningsprosessen.

– Personlig mener jeg at diskusjonen om at Norge skal delta i krig bør tas av Stortinget i plenum. Saklig sett er det helt feil at Stortinget bruker tid på å diskutere justeringer av småpenger i budsjettet, men ikke har tid til å diskutere om Norge skal sende kampfly i krig, sier SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell.

Venstre-leder Trine Skei Grande er enig og mener det minste man kunne gjøre var å sørge for at saken ble diskutert i Stortinget.

Høyres Ine Marie Søreide Eriksen, som er leder av Stortingets utenrikskomité, har imidlertid forståelse for beslutningsprosessen.

– Ting skjedde så fort, og situasjonen i Libya krevde det, sier hun, og viser til at det var bred enighet om å bidra. (©NTB)