ny1-solo-terrorisme-pst-F - PST vil ha lovendring for «soloterrorisme»

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil at loven endres slik at det blir lettere å straffeforfølge personer som planlegger terrorangrep alene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

PST ser tendenser til en ny trend som de kaller soloterrorisme, melder NRK. I Sverige og Danmark har det skjedd angrep eller forsøk på angrep hvor gjerningsmannen har handlet alene.

– Soloterrorister har kontakt med terrororganisasjoner andre steder, de kan være opplært og de har veiledning. Men når de først har fattet beslutningen om å gjøre noe, så opptrer de alene og ikke i grupper slik som vi tidligere har sett. Det er en spesiell utfordring, sier PST-sjef Janne Kristiansen. Overvåking av kommunikasjon er sentralt når PST undersøker mulige terrorplaner. Det er ulovlig i dag for to eller flere å planlegge en terrorhandling, det vil si å inngå et såkalt forbund. Men det er ikke ulovlig å planlegge noe alene.

– Vi må nok se på lovgivningen, og vi ber Justisdepartementet ta dette opp. Det hjelper lite med forbundsbestemmelser dersom trenden er soloterrorisme, sier Kristiansen.

Justisminister Knut Storberget (Ap) sier de allerede er i gang med å se på lovgivningen, men at problemstillingen er komplisert.

– Det å tenke en tanke eller å sitte hjemme å planlegge ting er nødvendigvis ikke straffbart. Når det bare er én person som tenker på å gjøre kriminelle handlinger, er det vanskelig å avdekke. Risikoen for å bli oppdaget er mindre når du driver med noe på egen hånd, sier Storberget.

En lovendring vil gi PST mulighet til blant annet hemmelig ransaking hos personer de mener utgjør en trussel alene. (©NTB)