FÅR ERSTATNING: Åge Vidar Fjell  ble i 2009 frikjent for et drap han ble dømt for i 1990. Nå får han 10 millioner kroner i erstatning. (Foto: Teigen, Trond Reidar/SCANPIX)
FÅR ERSTATNING: Åge Vidar Fjell ble i 2009 frikjent for et drap han ble dømt for i 1990. Nå får han 10 millioner kroner i erstatning. (Foto: Teigen, Trond Reidar/SCANPIX)

Feilaktig dømt for drap – får 10 millioner kroner

Åge Vidar Fjell, som i 1990 ble feilaktig drapsdømt, er i Oslo tingrett tilkjent 10 millioner kroner i oppreisning, melder aftenposten.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kravet fra Fjell var på 18 millioner kroner, etter at Statens sivilrettsforvaltning i 2010 tilkjente ham åtte millioner kroner.

Sju års fengsel og ti års sikring

– Jeg er glad for at retten har sett at det beløpet var satt altfor lavt, sier en av Fjells prosessfullmektiger, advokat Jonny Sveen, til aftenposten.no.

Sveen sier til avisen at de nå vil diskutere om oppreisningen på 10 millioner kroner er god nok.

– Jeg vil nå sette meg ned sammen med Fjell og min kollega, Ole-Martin Meland, og vurdere oppreisningens størrelse, sier Sveen.

Åge Vidar Fjell som er psykisk utviklingshemmet ble i september 1990 dømt til sju års fengsel og ti års sikring for å ha skutt og drept naboen Olav Martinius Fjell i Kilebygda i Skien i februar samme år.

Fjell ble i tillegg dømt for å ha oppsøkt åstedet dagen etter drapet, før det ble oppdaget, og stjålet den dreptes lommebok.

LES OGSÅ: Frifunnet for drap etter 19 år 

Saken gjenopptatt i 2009

Fjell som i dag er 60 år gammel, sonet hele straffen og bor nå i en bolig med tilsyn.

I 2008 begjærte privatetterforsker Tore Sandberg sammen med Fjells advokater, Jonny Sveen og Ole Martin Meland, drapssaken gjenopptatt. Noen måneder senere bestemte Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker at saken skulle gjenopptas.

I 2009 bestemte statsadvokaten at siden Åge Vidar Fjell var psykisk utviklingshemmet på drapstidspunktet, var han ikke strafferettslig tilregnelig og dermed aldri skulle vært stilt for retten i utgangspunktet.

I etterkant av domfellelsen i 1990 har det aldri blitt gjort nye vurderinger av skyldspørsmålet og bevisene i saken.

Selv har Fjell i flere intervjuer sagt at han ikke har noe med drapet å gjøre. Verken drapsvåpenet eller drapsofferets lommebok har blitt funnet.

(©TV 2 / NTB)

FÅR ERSTATNING: Fra venstre advokat Jonny Sveen, Åge Vidar Fjell (midten) etter at han endelig ble frikjent for drap av Borgarting lagmannsrett i 2009. Advokat Ole M. Meland til høyre. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)
FÅR ERSTATNING: Fra venstre advokat Jonny Sveen, Åge Vidar Fjell (midten) etter at han endelig ble frikjent for drap av Borgarting lagmannsrett i 2009. Advokat Ole M. Meland til høyre. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)