ny1-pasientskade-søknad-F - Færre søker erstatning fra helsevesenet

I første kvartal i år mottok Norsk pasientskadeerstatning 1.145 søknader. Det er 1 prosent færre enn i første kvartal i fjor, men størrelsen på utbetalingene har økt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig som det ble noen færre søknader om erstatning totalt, var det i samme periode en økning på 32 prosent i erstatninger i privat sektor. Det er imidlertid som forventet, ifølge Norsk pasientskadeerstatning.

– Kjennskapen til at privat sektor er en del av ordningen øker, og derfor får vi flere saker inn til oss som gjelder behandling i det private helsevesenet, sier assisterende direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk pasientskadeerstatning (NPE).

Ansvaret for private helsetjenester ble innlemmet i ordningen 1. januar 2009.

Jørstad har ingen grunn til å tro at kvaliteten på helsetjenestene i det private er dårligere enn før.

– Det er helt naturlig med en økning de første årene de private helsetjenestene omfattes av ordningen: Bedre kjennskap til erstatningsordningen og at folk flest er mer bevisst på sine rettigheter vil da være de viktigste årsakene til denne utviklingen, forklarer Jørstad.

NPE utbetalte i første kvartal i fjor 180 millioner kroner i erstatning. I første kvartal i år ble det utbetalt 260 millioner kroner, en økning på 43 prosent. I samme periode har antall behandlede saker økt med 18 prosent. Dette henger sammen med at NPE har blitt mer effektiv på saksbehandling, ifølge Jørstad. (©NTB)