Maria Amelie er tilbake i Norge

Maria Amelie er tilbake i Norge. Hun landet på Rygge flyplass ved Moss lørdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ja, jeg har landet i kveld! Er veldig glad for å komme tilbake, sier Amelie i en tekstmelding til VG Nett etter at hun landet lørdag klokken 21. Hun sier hun er svært takknemlig for alle som har jobbet for å få henne tilbake til landet.

Den tidligere ulovlige asylsøkeren ble pågrepet på Lillehammer og sendt ut av Norge i januar. Amelie måtte returnere til hjemlandet Russland, som foreldrene flyktet fra. I 2002 kom familien til Norge, hvor de fikk endelig avslag på asylsøknaden i 2003. Maria Amelie har siden det levd i skjul i Norge mens hun tok utdannelse. I fjor kom boken «Ulovlig norsk» ut, hvor hun forteller sin historie.

Dette satte også i gang en debatt om personer uten lovlig opphold i Norge. Mange tok til orde for at hun skulle få bli, men vedtaket om at hun måtte forlate Norge ble stående.

Etter at hun ble sendt til Russland i januar har hun skaffet seg russiske papirer. I mellomtiden har norske myndigheter endret reglene for arbeidsinnvandring, slik at hun kunne søke om å komme tilbake til Norge selv om hun har brutt utlendingsloven.

Amelie har en kort periode bodd i Krakow som fribyforfatter. 8. april i år fikk hun arbeidstillatelse i Norge.

(NTB)