Administrerende direktør Masataka Shimizu måtte stå skolerett for ledelsen i det japanske gårdbrukerforbundet tidligere i uken. Etter at omfanget av problemene ved Fukushima kraftverket har økt, har Shimizu brukt mye tid på å beklage. (Foto: STR/Afp)
Administrerende direktør Masataka Shimizu måtte stå skolerett for ledelsen i det japanske gårdbrukerforbundet tidligere i uken. Etter at omfanget av problemene ved Fukushima kraftverket har økt, har Shimizu brukt mye tid på å beklage. (Foto: STR/Afp)
tepcofront
tepcofront

Har hemmelig plan om å slakte skandalerammet atomkraftselskap

Japanske myndigheter har fått nok av selskapet som eier tsunami-rammet katastrofe-kraftverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den japanske regjeringen er i ferd med å snekre hemmelig plan om å oppløse Tokyo Electric Power Company (TEPCO). Det er den seriøse og vanligvis velinformerte japanske avisen Asahi Shimbun som skriver dette lørdag.

Dette skjer etter sterk misnøye med selskapets krisehåndtering, både blant folk flest og i regjeringen.

Planen skal innebære å innføre lover som gjør det mulig å sette selskapet under streng statlig overvåking, for så å slå selskapet konkurs og gjennomføre en fullstendig restrukturering.

I kjølvannet av katastrofen har det vært mange demonstrasjoner
  mot TEPCO. (Foto: YURIKO NAKAO/Reuters)
I kjølvannet av katastrofen har det vært mange demonstrasjoner mot TEPCO. (Foto: YURIKO NAKAO/Reuters)

Et annet forslag skal være å fjerne selskapets innflytelse over politikere og massemedia, og tvinge topplederne til å gi lønn og bonus til tsunamiofrene.

SISTE: Frykter nye radioaktive utslipp fra katastrofe-kraftverket

– Idiotisk

Det er imidlertid ventet at de radikale forslagene vil møte sterk motstand i finansdepartementet, olje- og energidirektoratet og blant politikere med sterke bånd til kraftindustrien, skriver avisen.

Arbeidet med planene begynte da det ble klart at det vil koste staten over 60 milliarder kroner alene i kompensasjon til beboerne i prefekturet for det tsunami-rammede Fukushima Daiichi-kraftverket ligger.

Det er ikke aktuelt for staten å gå direkte inn på eiersiden i selskapet:

– Det ville være idiotisk å «helle rent vann i allerede forurenset vann». Da ville det rene vannet bli forurenset også, sier en kryptisk kilde i regjeringen til avisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dette bildet av Fukushima-kraftverket er tatt fra en lavtflygende
  drone, og viser ødeleggelsene ved reaktor 4. (Foto: HO/Reuters)
Dette bildet av Fukushima-kraftverket er tatt fra en lavtflygende drone, og viser ødeleggelsene ved reaktor 4. (Foto: HO/Reuters)

– For lite

I kjølvannet av katastrofen har det vært vedvarende protester mot TEPCO. Demonstrantene mener ledelsen i selskapet har håndtert krisen dårlig, og at erstatningen som tilbys de som er rammet av atomkrisen er latterlig:

– Dette er altfor lite i forhold til det ofrene må gjennomgå, sier en demonstrant til japansk TV.

Enslige får i underkant av 50.000 kroner, mens familier tilbys om lag 65.000 kroner.