usa-republik-budsjet - Republikanerne starter budsjettkamp med Obama

Det republikanske flertallet i Representantenes hus vedtok fredag et budsjett for neste år preget av storstilte nedskjæringer. Dermed er budsjettkampen med Barack Obama i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Budsjettet legger opp til at statens pengebruk skal kuttes med billioner av dollar i løpet av ti år, men har ingen mulighet til å bli vedtatt i Senatet, der Demokratene har flertall.

Det inneholder blant annet kraftige nedskjæringer innen eldreomsorgen og i helsesektoren, tiltak som Republikanerne mener er nødvendige hvis USA skal få kontroll over budsjettunderskuddet og den enorme utenlandsgjelden. Men det inneholder også skattelettelser for de rikeste. Neste budsjettår starter 1. oktober 2011.

Vedtaket ble gjort med 235 mot 193 stemmer, men de nærmeste ukene er det ventet at Senatet vil gå for et helt annet budsjett.

President Barack Obama og hans partifeller i Kongressen har rettet besk kritikk mot Republikanernes plan, og det er nå duket for langdryge og svært vanskelige budsjettforhandlinger mellom USAs to politiske fløyer. (©NTB)