kreft (Foto: TV 2)
kreft (Foto: TV 2)

– Forsøker å skape en kreftillusjon

Lederen i Helsekomiteen på Stortinget reagerer på at man ikke offentliggjør ventelister på kreftbehandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennom flere reportasjer på TV 2 Nyhetene har vi blitt kjent med flere kvinner som alle har ventet lenge på å få diagnose og behandling av kreftsykdom. Alle andre pasientgrupper kan selv søke etter raskeste behandlingssted på nett, men Helsedirektoratet vil ikke at vi skal vite hvor lang behandlingstid det er på kreft.

– Fordi vi i utgangspunktet har tenkt at det ikke skal være ventetider. Kreft er nesten øyeblikkelig hjelp. Og hvis man lager ventetider, så vil det kanskje også bli ventetider, sa assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Hans Petter Aarseth til TV 2 Nyhetene torsdag.

LES OGSÅ: Kari Helen ventet seks måneder på kreftdiagnosen

– Forsøker å skape en illusjon

Lederen for Helsekomiteen på Stortinget, Bent Høie, mener ventelistetallene burde vært offentliggjort.

– En forsøker å skape en illusjon om at det ikke er ventider på kreftbehandling i Norge. Alle som har hatt kreft, eller kjenner noen som har hatt kreft vet at det ikke er sant. Vi må få tallene på bordet, mener Høie.

Se video øverst i artikkelvinduet!

Og Bent Høie får støtte av Kreftforeningen, de reagerer også på at ventelistene holdes skjult.

– Ja, jeg synes det virker veldig rart. For vi vet jo at det finnes ventetider, og det er også dokumentert gjennom dere på TV 2, og da er det viktig at vi får disse ventetidene frem i lyset, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei.

PER FUGELLI: – Kreftdiagnostiseringen i Danmark er hysterisk

– Ikke behov for ventelister

Helse- og omsorgsministeren mener det ikke er behov for ventelister på kreftbehandling fordi alle som trenger hjelp skal få det.

Men hvorfor er man så redd for å offentliggjøre dette?

– Nei, altså, vi er ikke redde for å offentliggjøre dette, men i utgangspunktet så skal mennesker som har kreft bli behandlet som om det er øyeblikkelig hjelp, mener Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Det holder ikke, mener Høie som etterlyser mer seriøs behandling av kreftsyke i Norge.

– Jeg er fryktelig lei av at man ikke tar pasienten på alvor. Dette er et uttrykk for en ovenfra og ned holdning overfor norske kreftpasienter. De har rett til å få vite hva som er forventet ventetid, sier Bent Høie.