Ingebrigt Steen Jensen  (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Ingebrigt Steen Jensen (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Språkprofessor mener Stabæk bør endre navn til Stabekk

– Det skjer bare ikke, sier Ingebrigt Steen Jensen.

Språkprofessor Finn-Erik Vinje skulle gjerne sett bærumsklubben Stabæk endre navn. Stabæk Idrætsforening ble stiftet 16. mars 1912, men Vinje mener at tiden nå er inne for en språklig oppdatering i klubbnavnet.

– Jeg er medlem, og jeg har en finger med i jubileumsforberedelsene. I den forbindelse – i forsiktige vendinger og med dempet røst – har jeg luftet den tanke å endre navnets skrivemåte en smule og velge «Stabekk idrettsforening». Altså «bekk» og «idrett», slik som det ble fastsatt ved kgl. resolusjon 21. desember 1917 (1917-rettskrivningen). For uttalen vil en slik forsiktig ortografisk ansiktsløftning ikke få noen konsekvenser, skriver Vinje i sin blogg.

VIL HA NAVNEBYTTE: Finn-Erik Vinje mener Stabæk burde endre navn til Stabekk. (Foto: Poppe, Cornelius/Scanpix)
VIL HA NAVNEBYTTE: Finn-Erik Vinje mener Stabæk burde endre navn til Stabekk. (Foto: Poppe, Cornelius/Scanpix)

Men ikke alle er enig i språkprofessorens forslag.

– Vi trenger ikke å modernisere alt. Det er fint å beholde tradisjoner, sier leder i Stabæk Fotballs klubbstyre, Erik Loe, til Budstikka.

– Historien ligger i æ'en. Fra vår side tror jeg vi er veldig komfortable med æ. Vi har jo til og med proklamert en gang at vi skal lære Europa bokstaven æ.

Han får støtte av Stabæk-profil Ingebrigt Steen Jensen.

– Det er ikke mange ting som er hellig i klubben, men drakten og navnet er det. Navnet har med tradisjoner å gjøre og viser at den ble stiftet langt tilbake i tid. Det blir som å skrive grunnloven i moderne språkdrakt, det gjør vi bare ikke, sier Steen Jensen.

– Saken anfekter disse menneskers identitet – det er den som står på spill, intet mindre. Jeg er fristet til å si at den identiteten må være en ganskle skjør plante, skriver Vinje.