RIKE VENNER: Skipsrederne Aristoteles Onassis og Anders Jahre. (Foto: Montasje)
RIKE VENNER: Skipsrederne Aristoteles Onassis og Anders Jahre. (Foto: Montasje)

Anders Jahre var i FBIs søkelys

Hadde nær kontakt med verdens rikeste skipsreder gjennom tidene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aristoteles Onassis går for å være verdens rikeste skipsreder gjennom tidene, og tilhørte det øverste sjikt av kjendistoppen i etterkrigstiden.

En statue av Anders Jahre er reist i Sandefjord. (Foto: Jon
  Eeg)
En statue av Anders Jahre er reist i Sandefjord. (Foto: Jon Eeg)
Han var gift med operasangeren Maria Callas og enken etter den amerikanske presidenten John F. Kennedy, og kjente personer som Marilyn Monroe, JFK og Winston Churchill inngikk i omgangskretsen hans.

En nordmann som han hadde et nært forhold til, var skipsrederen Anders Jahre.

Onassis skapte sin første formue på hvalfangst, og hadde nær kontakt med Jahre, som regnes som en foregangsmann innen hvalfangst.

Undersøkt av FBI

Nå viser offentliggjorte FBI-dokumenter at amerikanske myndigheter undersøkte forbindelsen mellom Jahre og Onassis på begynnelsen av femtitallet, da den styrtrike grekeren med bostedsadresse Argentina ble etterforsket for skattesvik.

Blant selskapene som ble etterforsket var «North American Shipping and Trading Company» og «US Petroleum Carriers», med mistanke om at Onassis i realiteten kontrollerte disse selskapene.

Ifølge dokumentene som ligger tilgjengelig på nettet, var det en avisartikkel i Saturday Evening Post i juli 1953 om «den mystiske millionæren i Monte Carlo» (Onassis, red. anm.) som utløste FBIs interesse for Jahre.

I artikkelen gjengis et rykte som sirkulerte blant Onassis' venner – om at Onassis og en av vennene hans Constantine Konialidis hadde lånt alle sparepengene sine til en norsk skipsreder som «desperat søkte etter midler» til å finansiere et tokt i Antarktis.

Den norske skipsrederen var ikke navngitt i avisartikkelen, og FBI bestemte seg derfor for å finne ut hvem denne nordmannen var.

– Onassis lånte penger til Jahre

Et notat viser at FBI fikk vite om Jahre fra en kilde som ba om å bli holdt utenfor saken.

faksimile (Foto: Faksimile fra FBI-dokument som omtaler Anders
  Jahre.)
faksimile (Foto: Faksimile fra FBI-dokument som omtaler Anders Jahre.)

Notatet viser at Jahre ifølge FBIs kilde skal ha mottatt penger av Onassis på samme tid som den norske rederen stiftet flere hvalfangstselskaper.

FBI ønsket å komme til bunns i saken, og startet jakten på detaljene rundt pengelånet fra Onassis til Jahre.

Den samme høsten som Onassis i all hemmelighet ble tiltalt for skattesvik, kom det frem at en av aksjehaverne i «US Petroleum Carriers» (USPC) også hadde en forbindelse til Norge, fremgår det av FBI-dokumentene.

– Aksjehaver hadde NS-bror

Ifølge en kilde som ble avhørt av FBI hadde aksjehaveren Arne Støren en tvillingbror, som etter krigen flyktet til Buenos Aires på grunn av sin rolle som Vidkun Quislings uformelle utenriksminister under krigen.

NS-politikeren og forretningsmannen Finn Støren assisterte fra
  1944 Quisling i samtaler med Hitler i Berlin. Før landssviksaken kom
  opp rømte han. Han ble pågrepet i Tanger, men ble ikke utlevert. Han
  dro til i Buenos Aires og var forretningsmann der.
NS-politikeren og forretningsmannen Finn Støren assisterte fra 1944 Quisling i samtaler med Hitler i Berlin. Før landssviksaken kom opp rømte han. Han ble pågrepet i Tanger, men ble ikke utlevert. Han dro til i Buenos Aires og var forretningsmann der.
Arne Støren hadde selv amerikansk statsborgerskap, og var blant fire aksjehavere som eide 51 prosent av et Panama-registrert selskap som igjen eide 49 prosent av aksjene i USPC.

Den samme kilden hevdet overfor FBI at disse opplysningene talte for at det også var forbindelse mellom hvalfangstvirksomheten til Onassis og USPC.

Vedkommende som ga disse opplysningene til FBI, kjente imidlertid ikke noe til transaksjonene mellom Anders Jahre og Onassis.

Mens etterforskningen pågikk, fikk ikke FBIs etterforskere anledning til å foreta avhør av Onassis selv.

Inngikk forlik

Han hadde nemlig flyktet til Den franske rivieraen, der han oppholdt seg sammen med en av sine samarbeidspartnere.

Etterforskningen endte med at Onassis inngikk et forlik med FBI, der han betalte sju millioner dollar.

Det fremgår ikke av de offentliggjorte dokumentene om FBI noensinne fant ut av Onassis' angivelige pengelån til Anders Jahre.

Den norske staten har i en årrekke jaktet på Jahres utenlandsformue, og i 2008 inngikk Anders Jahres dødsbo forlik.

Utenlandsformuen som det har vært strid om, var skapt av skatteunndragelser. Kravet var i utgangspunktet på to milliarder kroner inklusive renter.

Les noen av FBI-dokumentene om Onassis her (PDF-fil)

FBIs nettarkiv «The Vault» (ekstern lenke)