saab skilt (Foto: Scanpix)
saab skilt (Foto: Scanpix)

- Kommer Saab til å gå konkurs nå?

Ny uke helt uten bilproduksjon. Les hva Brooms bilekspert mener.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte

Hei tror dere Saab kommer til å gå konkurs nå? Er det ikke veldig dårlig tegn at de ikke har penger til å betale for deler så tidlig etter at de ble uavhengig. Eller har de noen inntekter på vei inn som kan redde dem?

Benny svarer:

Det vil jeg si er et spørsmål det er vanskelig å gi et klart svar på. Det lover jo veldig dårlig at Saab ikke har penger til å betale underleverandørene sine med. Vanskelig å vite om det er "planlagt" eller om det kommer som en følge av at de har solgt mye mindre biler det siste året enn de planla å gjøre.

Saab har fortsatt verdier og de har store lån de kan bruke av. Men det største lånet er gitt for å finansiere utvikling av nye modeller, ikke til å dekke den daglige driften. Saab trenger derfor penger og de trenger dem veldig fort.

Mulig å snu

Mye tyder nok på at det ordner seg i denne omgangen, at penger er på vei inn og at produksjonen vil komme i gang igjen. Spørsmålet er hvor lenge disse pengene vil rekke. Nå har Saab nok også fint lite goodwill ute hos leverandørene sine, det betyr at de får enda mindre slakk på å betale regningene sine.

Alt koker jo til slutt ned til når eller om Saab vil begynne å gå med overskudd. Nå har de ikke lenger GM til å dekke tapene og da kommer de fort til et punkt der de må ha pluss i regnskapet, ellers så er det nok ubønnhørlig slutt.

Det er å håpe at modeller som 9-5 stasjonsvogn og også SUV-en 9-4X får kommet på markedet og bidra positivt før problemene blir for store. Da er det kanskje ennå mulig å snu Saab-skuta men det er ikke vanskelig å forstå av mange er veldig skeptisk til om det er mulig.

Del med Facebook-vennene dine

LES OGSÅ: Saab vil selge fabrikken

SISTE: Den svenske regjeringen har i dag, fredag, vedtatt at Saab på enkelte vilkår skal få selge fabrikken til Vladimir Antonov. Dermed tyder veldig mye på at krisen er over for denne gang. Men fortsatt er det mange usikkerhetsmomenter i denne saken.

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!