ny1-nav-uføretall-F - Hver tiende er uføretrygdet

Ved nyttår var 9,5 prosent av befolkningen i alderen 18-67 år uføre, totalt 301.100 personer. Økningen er på 4.800 personer fra samme tid året før.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– At antall uførepensjonister øker svakt, skyldes hovedsakelig at befolkningen vokser, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i Nav.

Men det er ikke aldrende befolkning som bidrar til økningen. Andelen uføre i de eldste aldersgruppene har nemlig gått noe ned fra utgangen av 2009 til utgangen av 2010. Derimot har det blitt flere uføre i aldersgruppene under 55 år.

Stadig flere unge blir diagnostisert med psykiske lidelser, men Lystad mener dette ikke bør være noen hindring så lenge arbeidsforholdene legges til rette på en god måte.

– Studier har vist at økningen i unge uføre skyldes at det har blitt flere unge med alvorlige psykiske lidelser. De som blir uføre i ung alder, risikerer et langt liv som uførepensjonister. Derfor er det viktig at alle muligheter for å komme tilbake i arbeid prøves ut, sier Lystad.

Han mener at Nav er en viktig aktør, men legger til at det er viktig å ha tilgjengelig arbeidsgivere som er villige til å ta i mot mennesker som ikke alltid klarer å yte sitt beste.

– I tillegg er det viktig at den enkelte er motivert til å prøve seg i arbeidslivet. Vi har flere eksempler på at det å ha en tung psykisk lidelse også er forenlig med å jobbe når forholdene legges til rette, sier Lystad. (©NTB)