Alexander Rongved var levende begravet i 70 minutter.  (Foto: God morgen Norge)
Alexander Rongved var levende begravet i 70 minutter. (Foto: God morgen Norge)

– Jeg lå begravd i snøskred i 70 minutter

I en time og ti minutter lå Alexander Rongved begravet på halvannen meters dyp i et snøskred i Eikedalen i Hordaland.

– Det var ikke noe jeg kunne gjøre. Jeg visste det, sier Alexander Rongved til God morgen Norge.

På halvannen meters dyp, begravet under snøen, konsentrerer Alexander seg om å beholde roen. Puste rolig. Han kan ikke røre seg. Det er helt stille. Og mørkt. Likevel har han et håp:

– Vi var i et skisenter med skipatrulje i nærheten. Jeg hadde med meg skredsøker. Jeg tenkte at det var stor sjanse for at noen kunne starte å søke med utstyr innen kort tid, forteller Alexander.

Skutt ut av lufttrykket

11. februar i år dro en vennegjeng ut for å stå på brett i det populære skisenteret Eikedalen ved Kvamskogen i Hordaland. Det hadde snødd veldig mye de seneste dagene. Denne dagen var det knallsol. Fem kompiser hadde bestemt seg for å bygge et skikkelig hopp og ha det gøy denne dagen. Det ble ikke helt sånn som de hadde planlagt.

Mens guttene leker i snøen skjer det noe. Alexander hører noen skrike: «skred!».

– Det gikk så fort. Jeg snudde meg ikke engang. Så bare ned, etter en stein å kaste meg bak. Det gikk vel cirka halvannet sekund før jeg så en hvit vegg i sidesynet. Så ble jeg skutt ut av lufttrykket foran snømassene.

LES OGSÅ: – Vi merket at snøen flyttet seg under oss!

Så kom raset ...

Alexander forsto ikke helt hva som skjedde da, men har skjønt i ettertid hvordan det hele gikk til. Lufttrykket kastet han ned i den gamle snøen. Så kom raset over han. Han kjenner at skredet er stort. Han kan ikke bevege seg. Men med tungen kjenner han at han har en luftlomme foran munnen. Han kan puste.

– Etter noen minutter fadet jeg ut, og ble nærmest bevisstløs, forteller han.

Skredsøker gjorde utslag

Oppe på overflaten er det noen som har en skredsøker som har gjort utslag, og lokaliserer Alexander. Med lånt utstyr har fetteren Ørjan funnet han ved hjelp av skredsøkeren.

Da har Alexander ligget under snøen i 70 minutter.

Verste skredvinter på 25 år

– Veldig få overlever så lenge under snøen. Hvis du blir tatt av snøskred bør du bli gravd ut innen det har gått 15 minutter. Da er de fleste i livet. Etter en halv time er de fleste døde, sier skredekspert Kjetil Brattlien.

12 mennesker har omkommet i skred så langt denne skisesongen. Det er dermed den verste skredvinteren på 25 år.

Alexander mistet to av sine kamerater i skredet denne dagen. Det er klart at opplevelsen har skremt han, men han fortsetter snowboardkjøringen.

– Snowboard har gitt meg enormt mye glede, og jeg vil ikke gi avkall på det, sier han.

LES OGSÅ: Slik unngår du snøskred på tur