asfaltleggere (Foto: TV 2)
asfaltleggere (Foto: TV 2)

Derfor bør du takke nei til svart steinlegger-arbeid

Tilbudet er gjerne fristende, men det koster mer enn det smaker, ifølge politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå er det her nok en gang, de utenlandske stein- og astfaltleggerne som reiser rundt og tilbyr sine tjenester. Svart selvsagt.

– Bjeller bør ringe

– De vil gjerne ha kontant betaling og da bør det ringe noen bjeller, sier direktør Øyvind Strømme i Skatteetaten.

Sammen med Kripos advarer de nå mot de omreisende arbeiderne som ringer på døra til folk og tilbyr seg å asfaltere oppkjørselen, eller legge stein. Rent bortsett fra at de gjør elendig arbeid, er det også andre gode grunner til at en huseier bør avslå et slikt tilbud.

– I tillegg til at man ikke får noen garanti, risikerer man nå at Skatteetaten sender regning på både skatt og avgift til kunden, forteller Strømme.

Du må ta skatten

En lovendring gjør nemlig den som kjøper svart arbeid til medansvarlig. Kunden kan bli krevd for det som håndverkeren skulle ha betalt til felleskassa.

Kripos betrakter dette som organisert kriminalitet, sier politiinspektør Eivind Borge.

– Vi har erfart at disse grupperingene kan være aggressive i sin adferd, vi har hatt voldsepisoder og det har vært en markant økning i vinningskriminalitet i de områdene der de har operert, sier Borge til TV 2 Nyhetene.

Truer kunder

De omreisende arbeiderne forlanger ofte en mye høyere pris enn det som opprinnelig var avtalt, og de kommer gjerne med trusler hvis kunden klager. Og i verste fall kan kan det også dreie seg om menneskehandel.

– I en rettskraftig dom fra 2008 ble bakmenn dømt for tvangsarbeid knyttet til dette, forteller Borge i Kripos.