MISHANDLET:   Jeg satt på knær og ba til gud om å slippe bort, forteller «Anna» Dagen etter reiste hun til Sverige hvor de medisinske undersøkelsene slo fast skader mange steder på kroppen. (Foto: TV 4)
MISHANDLET: Jeg satt på knær og ba til gud om å slippe bort, forteller «Anna» Dagen etter reiste hun til Sverige hvor de medisinske undersøkelsene slo fast skader mange steder på kroppen. (Foto: TV 4)

Mistror skandinaviske jenter som blir voldtatt i Hellas

Gresk rett tror skandinaviske jenter driver med forsikringssvindel når de anmelder voldtekter i ferielandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Disse sjokkerende nyhetene kommer fram etter at TV 4 fortalte historien om svenske «Anna» som ble voldtatt på øya Samos dagen før hun skulle reise hjem.

Ble ikke trodd

På tross av flere bevis sikret på et svensk sykehus dagen etter, er den greske mannen frikjent, og «Anna» er dømt til å betale for saksomkostningene i Hellas, samt at den angivelige gjerningsmannen har stevnet henne for erstatning.

– Jeg har fått en stevning fra Hellas der jeg kalles inn til en gresk domstol, sier «Anna» til den svenske TV-kanalen.

– Jeg føler meg helt maktesløs, sier hun.

Svenske leger fant skader flere steder på «Annas» kropp. Også i underlivet. Alle dokumenter i saken ble sendt til gresk politi, men i 2009 får «Anna» beskjed om at gjerningsmannen er frikjent i gresk rett.

Hevder det er forsikringssvindel

I rettsdokumentene fra den lokale dommernemnda står det blant annet:

«Nemnda kjenner til at det de siste årene har mange utenlandske kvinner, i hovedsak fra Skandinavia, forsikrer seg mot voldtektsrisikoen, og når faren «inntreffer» krever de - og får vanligvis - erstatningen fra forsikringsselskapet».

Dette er ren nonsens, hevder bistandsadvokat Gunilla von Wachenfeldt.

– Det dette dreier seg om er å finne unnskyldninger og forklaringer for mannens oppførsel. De har ikke snakket med «Anna», og de har ikke lest det svenske forhøret, sett rettsundersøkelsen eller bilder, sier hun.

Ukjent for norske forsikringsselskaper

Norske forsikringsselskaper stiller seg også helt uforstående til de greske påstandene.

– Vi har ingen slik forsikring, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring til tv2nyhetene.no

– Dette er en helt ukjent problemstilling for oss, sier hun etter å ha undersøkt saken i sitt eget selskap.

«Voldtektsforsikring» De greske rettsdokumentene avslører det som i beste fall er en enorm misforståelse. (Foto: TV 4)
«Voldtektsforsikring» De greske rettsdokumentene avslører det som i beste fall er en enorm misforståelse. (Foto: TV 4)

– Rettsusikkerhet i Hellas

Svenske påtalemyndigheter er svært kritisk til den greske håndteringen av denne saken.

– Jeg synes dette viser at det er rettsusikkerhet som råder i Hellas. Jeg ville aldri reist til Hellas om jeg var usikker på om jeg kan stole på det greske rettssystemet, sier den tidligere statsadvokaten Sven-Erik Alhem til TV 4.

Se den svenske reportasjen her:

Bistandsadvokat Hege Salomon har bistått mange overgrepsofre. Hun sier til tv2nyhetene.no at denne saken avslører et annerledes kvinnesyn enn det vi er vant med i Skandinavia.

– Oppsiktsvekkende

– Jeg tror dette må ha noe med kvinnesynet å gjøre. At man har manglende respekt og forståelse for kvinners rettigheter, sier Salomon, som selv har en sak der en norsk jente har fått et såkalt rettsgebyr fra gresk rett.

– Dette er oppsiktsvekkende. At man kan få et søksmål mot seg når man har fortalt noe til politiet, er ikke rett. Man har samfunnsplikt å melde fra om alvorlige straffbare forhold, og i dette tilfelle blir den svenske jenta nå mistenkt i saken uten å ha en mistenkts rettigheter, sier Salomon til tv2nyhetene.no.

Hun er enig i Alhem som mener dette tyder på manglende rettssikkerhet.

– Jeg vil ikke fraråde noen å reise til Hellas, men det fremstår jo som om disse kvinnene er uten rettssikkerhet når de er i en svært vanskelig situasjon, sier hun.

Salomon forklarer at det å anmelde noen etter norsk rett innebærer at man samtidig blir gjort klar over at man risikerer fengselsstraff hvis man gir falsk forklaring.