Fredrik Aukland. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Fredrik Aukland. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Fredrik Aukland  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Fredrik Aukland (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Fredrik Aukland er Skiforbundets førstevalg til trenerjobben

Langrennsledelsen har allerede tatt kontakt.

Onsdag ble det kjent at suksesstrener Morten Aa Djupvik gir seg som landslagstrener.

Aa Djupvik opplevde eventyrlig suksess med det norske herrelaget under VM i Holmenkollen i vinter, og nyheten om at han gir seg skal ha kommet som et sjokk på landslagsledelsen, Petter Northug og de andre langrennsgutta.

Aukland er førstevalget
Langrennstrener og TV 2s langrennsekspert, Fredrik Aukland, er allerede blitt utpekt til en av de fremste kandidatene til å ta over jobben og TV 2 Sporten vet at Fredrik Aukland er førstevalget til Skiforbundet som ny landslagtrener etter Morten Aa Djupvik. Langrennsledelsen har allerede kontaktet Aukland. Også NRK har kilder på at Aukland er mannen som står øverst på ønskelisten til langrennsledelsen.

Løpernes talsmann, Eldar Rønning, stilte seg positiv til Auklands kandidatur i et intervju med TV 2 Sporten onsdag.

Les også: Eldar Rønning: – Vi vil ha en norsk trener

– Spennende jobb
I Aftenposten antydet Fredrik Aukland selv at han er uaktuell for jobben, men overfor TV 2 Sporten er ikke 32-åringen like kategorisk. Tvert imot virker han å åpne døren på gløtt for Norges Skiforbund.

– Det kom veldig overraskende på alle at Djupvik skulle slutte, men jeg er i en prosess om å bli toppidrettssjef for WANG og trener fortsatt Dario Cologna. Jeg er veldig fornøyd med min egen sitausjon. Jeg har ikke fått noen reell forespørsel fra Skiforbundet, så for meg er det ikke mulig å vurdere det nå. Først må jeg få en forespørsel fra Skiforbundet, så får jeg eventuelt vurdere det hvis det kommer, sier Aukland til TV 2 Sporten og legger til:

– Så jeg må jeg si at det å være landslagstrener Norge er den største jobben man kan ha innenfor langrennssporten og det er hyggelig at mange vurderer meg som kandidat. Men det må komme fra Norges Skiforbund dersom jeg skal vurdere det.

Se utdrag av intervju med Aukland i videovinduet øverst.

Han legger ikke skjul på at han synes det er en attraktiv jobb.

– Jeg synes i hvert fall det er veldig spennende med norske herrelaget. Morten Aa Djupvik har gjort en kjempejobb og har fått veldig bra resultater. Det er en spennende jobb, ingen tvil om det, sier Aukland.

STILLER TIL START: Dario Cologna stiller til start i Falun. Her sammen med Fredrik Aukland. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
STILLER TIL START: Dario Cologna stiller til start i Falun. Her sammen med Fredrik Aukland. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Tror på norsk løsning
Han er enig med Eldar Rønning i at den nye landslagstreneren bør være norsk.

– Jeg forstår tanken på at det ligger veldig mye kompetanse i Norge. Det er det ingen tvil om. En norsk trener vil være en trygghet for å bære videre den treningslkulturen vi har i Norge. Samtidig mener jeg at vi ikke skal være redd for å se om det finnes andre ressurser i utlandet som vi kan bruke i andre roller rundt landslaget. Man må hele tiden utvikle seg og være i forkant. Skal man utvikle seg må man tørre å utfordre sin egen filosofi, sier Aukland.

– Hvilke egenskaper må den nye landslagstreneren ha?

– Han må være utrolig utfordrende og hele tiden være på hugget. Han må ha en sterk vinnervilje. Samtidig må han som person være veldig god til å skape trygghet i laget og få utøverne til å tro på at det de gjør er det rette. I en treningsgruppe er det mange som trener mye og hardt, og da må utøverne ha tro på det de gjør. Han må være en trygg og sterk leder som hele tiden ønsker å utvikle seg og å være i forkant, sier Aukland.