DRAPSTILTALT: Shamrez Khan og Håvard Nyfløt. (Foto: Rettstegner: Lars Slettebø)
DRAPSTILTALT: Shamrez Khan og Håvard Nyfløt. (Foto: Rettstegner: Lars Slettebø)

Kan få 19 og 20 års fengsel for drapet på Faiza

Torsdag ettermiddag faller dommen mot Shamrez Khan og Håvard Nyfløt som risikerer 20 og 19 års fengsel for bortføringen og drapet på Faiza Ashraf (26).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 13 torsdag ettermiddag starter domsavsigelsen i Asker og Bærum tingrett mot de to tiltalte etter drapet på 26 år gamle Faiza Ashraf i Asker i 2010.

DREPT: Faiza Ashraf (26) ble funnet drept i et turområde i Asker i februar 2010. Tre uker etter at hun ble bortført fra sitt hjem i Bærum. (Foto: Politiet)
DREPT: Faiza Ashraf (26) ble funnet drept i et turområde i Asker i februar 2010. Tre uker etter at hun ble bortført fra sitt hjem i Bærum. (Foto: Politiet)

LES OGSÅ: Her ble Faiza funnet drept

Risikerer 19 og 20 års fengsel

De to tiltalte, Håvard Nyfløt og Shamrez Khan, risikerer lange fengselsstraffer for å ha planlagt og gjennomført bortføring og drap på den 26 år gamle kvinnen.

Aktoratet har bedt om 19 års fengsel for Håvard Nyfløt og 20 års fengsel for Shamrez Khan.

Nyfløt (26) er tiltalt for å ha bortført og drept Faiza Ashraf, mens Khan (29) er tiltalt for å ha bestilt bortføringen og drapet - begge under særdeles skjerpende omstendigheter.

I domfellelsen torsdag ettermiddag skal retten ta stilling til hvorvidt drapet var planlagt og at de to hadde inngått forbund om dette. De to tiltaltes forsvarere, Frode Sulland og John Christian Elden mener det bare var snakk om kidnapping som endte tragisk og at straffenivået derfor bør reduseres til mellom fire og ni års fengsel.

– Ville bare snakke med henne

Begge de to tiltalte nekter for å ha planlagt å drepe henne. Khan har innrømmet å ha bestilt bortføringen, men at Nyfløt skulle kidnappe Faiza for så å overlevere henne til ham senere.

I sin forklaring i retten sa Khan at han «bare ville snakke med henne,» og at det aldri var snakk om drap.

AKTOR: Statsadvokat Carl Fredrik Fari er aktor i  den såkalte Faiza-saken. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
AKTOR: Statsadvokat Carl Fredrik Fari er aktor i den såkalte Faiza-saken. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Gjennom den fem uker lange rettssaken har de to tiltalte blitt kryssforhørt om sin deltakelse i planleggingen, bortføringen og drapet på den norskpakistanske kvinnen.

Faiza ble funnet kvalt i et turområde i Asker 25. februar 2010 etter at hun ble bortført fra et busstopp like ved sitt hjem i Bærum 3. februar på morgenen.

LES OGSÅ: Slik tror politiet Faiza Ashraf ble drept

Viste tv-serie i retten

Håvard Nyfløt har erkjent å ha drept Ashraf, men nekter for at det var med overlegg. I sin forklaring i retten har Nyfløt forklart at han aldri hadde til hensikt å drepe Faiza, men at hans egentlige plan var å drepe oppdragsgiveren – Shamrez Khan.

FUNNET: På dette stedet skal Faiza Ashraf (26) ha blitt funnet, tre uker etter at hun forsvant på vei til jobb. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold)
FUNNET: På dette stedet skal Faiza Ashraf (26) ha blitt funnet, tre uker etter at hun forsvant på vei til jobb. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold)

Khan har forklart i retten at han var ulykkelig forelsket i Faiza og at han derfor ønsket å konfrontere henne med spørsmål han hadde.

Rettssaken i Asker og Bærum tingrett i Sandvika har vært særdeles spesiell siden Nyfløts forsvarer, Frode Sulland, viste utdrag fra tv-serien Dexter.

Hensikten med dette var å vise retten at den drapstiltalte 26-åringen var påvirket av tv-serien om en seriemorder i tiden før drapet skjedde.

Gjennom 15 politiavhør fra mars til juni 2010 endret den drapstiltalte 26-åringen sin hovedforklaring fem ganger.

Aktoratet i saken mener at det ikke finnes noen formildende omstendigheter i saken som statsadvokat Carl Fari mener beviser at det var snakk om et bestillingsdrap.

TV 2s Jens Christian Nørve har fulgt Faiza-saken siden starten: