URO: En sørsudansk mann sitter inne i teltet sitt. FN slår nå alarm om uro i Sudan. Over 800 er drept siden januar. (Foto: Nasser Nasser/Ap)
URO: En sørsudansk mann sitter inne i teltet sitt. FN slår nå alarm om uro i Sudan. Over 800 er drept siden januar. (Foto: Nasser Nasser/Ap)

Illevarslende dødstall fra Sør-Sudan

Mens 980 ble drept i hele 2010, er alt mer enn 800 mennesker drept i uro i Sør-Sudan siden januar, og samtidig er nærmere 94.000 mennesker fordrevet fra sine hjem, ifølge FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Volden i regionen og det store antallet fordrevne vekker bekymring, sier Lise Grande, FNs nødhjelpskoordinator i Sør-Sudan.

– Hvis sikkerhetssituasjonen fortsetter å forverre seg, må vi anta at stadig flere mennesker vil ha behov for nødhjelp, sier hun.

Tallene som ble lagt fram onsdag, er illevarslende sammenlignet med 2010 da 980 mennesker ble drept og 215.000 fordrevet i løpet av hele året.

Ifølge Lise Grande er sju væpnede grupper aktive i regionen, og rivaliserende grupper kjemper blant annet om jord og buskap.

Løsriving fra nord

I januar ble det holdt en folkeavstemning i Sør-Sudan hvor det nærmest var enstemmig oppslutning om løsrivelse fra nord. Sør-Sudan og Nord-Sudan forbereder nå den nasjonale skilsmissen. Over 97,5 prosent av velgarane i Sør-Sudan stemte for løsrivelse.

Etter planen skal skal en ny stat i sør være formelt opprettet i juli.

Borgerkrig

Sør-Sudan og Nord-Sudan inngikk i 2005 en avtale om å gjøre slutt på to tiår med krig mellom de to delene av verdens tiende største land, regnet etter flateinnhold.

Rundt to millioner mennesker mistet livet som følge av krigshandlingene.

FN har en fredsbevarende styrke på rundt 10.500 soldater og politifolk i Sudan .

(©NTB)