VÅPENHJELP: Opprørerne i Libya i forhandlinger om våpenhjelp utenfra. (Foto: AMR ABDALLAH DALSH/Reuters)
VÅPENHJELP: Opprørerne i Libya i forhandlinger om våpenhjelp utenfra. (Foto: AMR ABDALLAH DALSH/Reuters)

Libyske opprørere ber om våpen-hjelp fra utlandet

Libyske opprørere er i samtaler med «vennlige» land om våpenleveranser, sier en opprørstalsmann. Libyas regjering hevder opprørerne alt har mottatt våpen fra utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opprørsstyrkene øst i Libya sier de må ha tyngre våpen for å kunne bekjempe Libyas leder Muammar Gaddafi og hans regime. Og nå er våpnene trolig snart på vei, mener opprørstalsmann Abdel Hafiz Ghoga.

– Jeg tror ikke det vil bli noe problem å få tak i våpen, sier han.

– Positive svar

Ifølge Ghoga er representanter fra opprørerne nå i samtaler med land som har anerkjent opprørernes nasjonalråd.

– Og svarene har vært positive, sier han.

Motsetter seg ikke våpen-hjelp

Blant de som vil si nei til opprørerne er Frankrike. Men landet motsetter seg ikke at andre land bidrar med våpen, sier en fransk kilde.

Kilden, som var til stede under samtaler mellom Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Storbritannias statsminister David Cameron om Libya, sier Frankrike i dag ikke ser noen grunn til å sende våpen til opprørerne.

– Vi gjør ikke det, og ikke britene heller, så vidt jeg vet. Det er en avgjørelse som er tatt, men det betyr ikke at vi motsetter oss at andre gjør det.

– Franske Milan-raketter til Benghazi

Ifølge kilden ser det ikke ut til at de libyske opprørsstyrkene per i dag har noen problemer med å skaffe seg våpen og våpentrening.

Men selv om Frankrike ikke vil sende våpen til de libyske opprørerne, kan våpen produsert i Frankrike alt være på plass i landet.

Statssekretær Khaled Kaim i Libyas utenriksdepartement hevdet onsdag at de libyske opprørsstyrkene har mottatt franskproduserte raketter fra Qatar.

– Qatar har sendt franske Milan-raketter til opprørerne i Benghazi, sa Kaim under en pressekonferanse.

Sa nei til våpenhvile

Opprørsledere i Libya har sagt nei til våpenhvile, men lovte å vurdere fredsplanen som Den afrikanske union (AU) har fremforhandlet med Muammar al-Gaddafi.

(NTB/TV2)