lysbakken-surrogati - Lysbakken varsler strengere regler for surrogati

Barneminister Audun Lysbakken (SV) vil stramme inn den norske bruken av surrogatmødre i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I land som India, Ukraina og USA kan barnløse nordmenn betale en kvinne for å gå gravid, men surrogati er ikke tillatt i Norge. Barnet blir til enten ved hjelp av det norske parets sæd og eggcelle, eller ved at kun én av partene avgir arvemateriale. Barneminister Audun Lysbakken (SV) signaliserer nå at han vil vurdere å stramme inn reglene på området, skriver Vårt Land.

- Utviklingen hvor norske borgere avtaler med surrogatmødre i andre land, viser at det er behov for lovregulering av dette området. I denne sammenheng mener jeg det er naturlig å vurdere en innskjerping av lov om barn og foreldre, sier han til Vårt Land.

Foreløpig er det for tidlig for departementet å si noe mer konkret om hva en eventuell innstramming vil innebære.

- Jeg vil invitere til et ekspertmøte i nær fremtid med representanter fra for eksempel Bioteknologinemnda og helsevesenet, i tillegg til barneloveksperter, sier han.

Surrogatiforeningen i Norge er uenig med Lysbakken og ønsker at såkalt altruistisk surrogati skal bli tillatt i Norge. Det vil si surrogati uten betaling. Dette synet står også mindretallet i den norske bioteknologinemnda for. (©NTB)