Endelig blir det drømmepåske i HELE landet. Det meldes varmt og tørt vær i helgen. (Foto: Eeg, Jon)
Endelig blir det drømmepåske i HELE landet. Det meldes varmt og tørt vær i helgen. (Foto: Eeg, Jon)

Høy UV-stråling i påsken

Kreftforeningen og Røde Kors oppfordrer til måtehold i påskesola.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en lang og tung vinter trekker mange nordmenn opp i fjellet for å nyte påsken. Men påsken i år er den seneste på 11 år. Det betyr at UV-strålingen er høyere en normalt. UV-indeksen i påskefjellet kan komme opp mot 6, noe som tilsvarer en like sterk stråling som sommersolen på Sørlandet.

Bleke nordmenn

– Derfor bør vi ha respekt for solen for å unngå solforbrenning, sier Jahn Petter Berentsen, landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps.

Han sier kombinasjonen av vinterblek hud og snødekte løyper gir økt risiko for solskader. Refleksjon fra snøen gir 50 prosent høyere stråling enn under snøfrie forhold.

– Bruk hodeplagg, solbriller og solkrem med høy faktor, og pass spesielt på at små barn beskyttes fra direkte solstråler midt på dagen, oppfordrer hjelpekorps-lederen.

Høy faktor

– Smør deg med solkrem med minst faktor 15, særlig midt på dagen, oppfordrer Berntsen. Han ber oss huske at barn og unge er ekstra følsomme for UV-stråling.

Slike oppdaterte varsler får man blant annet ved meteorologiske nettsteder som yr.no og storm.no.

Gode råd

Det viktigste er å unngå å bli solbrent, ifølge Kreftforeningen. Solforbrenning og overdreven soling er de viktigste årsakene til hudkreft.

Kreftforeningen har sammenfattet en rekke råd om solbeskyttelse på nettstedet solvett.no.