libya-brics-ikkevold-F - BRICS-landene sier nei til maktbruk i Nord-Afrika

Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika tar avstand fra maktbruk i Midtøsten og Nord-Afrika.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På et toppmøte i den kinesiske byen Sanya gikk lederne fra de fem landene, også kalt BRICS, inn for at man forsøker å løse konfliktene med dialog og ikke-intervensjon.

I utkastet til en felles erklæring ber landene også om at det etableres tiltak for å redusere de ustabile prisene på råvarer, samt at utviklingsland får mer å si i internasjonale fora.

Når det gjelder Midtøsten og Nord-Afrika, og spesielt Libya, heter det at BRICS er enige om at maktbruk prinsipielt må unngås.

Kina, India, Russland og Brasil har alle kritisert luftangrepene mot libyske regjeringsstyrker. Sør-Afrika var den eneste av de fem landene som stemte for FN-resolusjonen som ga mandat til å bruke militærmakt for å beskytte sivile. Men da den sørafrikanske presidenten Jacob Zuma besøkte Tripoli søndag, krevde han at NATO stanser angrepene.

Toppmøtet gir verdens raskest voksende økonomier en anledning til å samordne sine meninger om finansielle reformer, fastsetting av råvarepriser og andre saker der de har felles interesser. (©NTB)