Anja pedersen (Foto: TV 2)
Anja pedersen (Foto: TV 2)

Anja reiser heller til Polen for å handle mat

Foretrekker utvalget i hjemlandet framfor norske matbutikker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anja Pedersen er polsk, men har bodd i Norge i 14 år. Flere ganger i året drar hun til Warsawa i hjemlandet for å handle mat som hun tar med til Norge.

En annen verden

I butikkhyllene ligger det over 400 ulike kjøttvarianter og 500 ulike pølsevarianter Anja kan velge mellom.

– Det er ikke et enkelt valg, for det er så mange forskjellige leverandører. Det er stor forskjell fra Norge. Der har jeg ikke noe valg. Jeg må ta det jeg finner, sier Pedersen til TV 2 Nyhetene.

Fire store

I en norsk butikk finner man gjerne bare «de fire store»: wienerpølse, grillpølse, kjøttpølse og vossakorv.

– Er det bra utvalg syns du?

– Det er ihvertfall ikke dårlig. En butikkhylle kan ha fire meter med pølser. Jeg synes det er bra, sier direktør Thomas Angell i handelsnæringens bransjeorganisasjon, HSH.

Angell mener det er dominerende leverandører og importvern som er årsaken til at Norge er avspist med Europas dårligste matutvalg.

– Meningen med importvernet er at norske forbrukere ikke skal få kjøpt alle varer som man ellers kan få kjøpt i butikker i EU-land, sier han.

– Kjedenes ansvar

Men denne konklusjonen mener leder av matkjedeutvalget er for enkel. Han plasserer ansvaret tilbake på de fire dominerende matvarekjedene.

– De har kanskje det største ansvaret. Matvarekjedene virker som portvoktere for det produktet som skal selges i butikkene. De bestemmer alt, hvem som får lov til å komme inn i butikkene og til hvilken pris, sier Einar Steensnæs.

Og mens partene diskuterer, kan nordmenn bare fortsette å drømme om matutvalget ellers i Europa.