eu-vaskemiddel-bøter-F - Vaskegiganter straffes for ulovlig prissamarbeid

Produsentene av flere av Europas mest utbredte vaskemidler står igjen med skitne hender etter at de er tatt i ulovlig prissamarbeid. Industrigigantene er ilagt milliardbøter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De flernasjonale selskapene Procter & Gamble og Unilever vedtok onsdag bøtene på til sammen 315 milliarder euro eller nesten 2,5 milliarder kroner. Betalingen er del av et forlik mellom selskapene og EU-kommisjonen.

Tyske Henkel slapp fra granskningen av påstandene om prissamarbeid uten straff, men må tåle kritikk for sin opptreden. Henkel selger det kjente vaskemiddelet Persil i mesteparten av Europa unntatt Storbritannia og Irland, der Unilever står for dette salget.

Unilever produserer også Omo og Surf, mens Procter & Gamble blant annet lager Bonux. Det ulovlige prissamarbeidet skal ha pågått i mer enn tre år rett etter århundreskiftet, men ble rullet opp fra 2008 av.

Hensikten var ifølge nyhetsbyrået DPA å opprettholde et kunstig høyt prisnivå på det europeiske markedet for vaskemidler, der konkurransen var og er knallhard. Kommisjonen mener at produsentselskapene er så rike, at de må tåle høye bøter. (©NTB)