NYTT DOP BESLAGLAGT: Det kjemisk fremstilte stoffet skal tilsvare cannabis, men har mye sterkere virkning.  Bildet er ikke av det aktuelle beslaget i Helgeland. (Foto: Illustrasjonsfoto: Wikipedia)
NYTT DOP BESLAGLAGT: Det kjemisk fremstilte stoffet skal tilsvare cannabis, men har mye sterkere virkning. Bildet er ikke av det aktuelle beslaget i Helgeland. (Foto: Illustrasjonsfoto: Wikipedia)

Beslagla nytt narkotisk stoff i razzia

Statens legemiddelverk advarer mot bruk av stoffet som ikke er på narkotikalisten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under en stor narkotikarazzia i Helgeland tirsdag fant politiet et nytt narkotisk stoff, skriver Helgelands Blad.

Det nye, kjemisk fremstilte stoffet tilsvarer cannabis, men ser ut til å være rundt hundre ganger sterkere, ifølge beskrivelser av det nye dopet som ligger ute på nettet.

– Vet svært lite om stoffet

– Vi vet svært lite om dette stoffet. Det er kjemisk fremstilt og betydelig sterkere enn vanlig hasj. Ett gram av dette stoffet gir etter det jeg vet hundre brukerdoser, sier lensmann Oddbjørn Lorvik til tv2nyhetene.no.

Lensmannen sier at de ble overrasket over funnet, men er samtidig glad for at politiet nå har avdekket at dette stoffet brukes i deres politidistrikt.

Måten stoffet er distribuert på, gjør at han frykter at stoffet kan være i bruk flere steder i landet.

Steinar Madsen er avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk.
Steinar Madsen er avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk.
– Det er all grunn til å være bekymret over at et slikt stoff beslaglegges, sier Lorvik.

Står ikke på narkotikalisten

Overlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk deler politiets bekymring, og advarer på det sterkeste mot bruk av stoffet.

– Det skal veldig små doser til – bare et miligram – for å oppnå rus. Vi arbeider med å få dette stoffet på narkotikalisten, sier Steinar Madsen til tv2nyhetene.no.

Statens legemiddelverk har et tett samarbeid med politiet i kampen mot designerdop, og fikk ført opp ti nye stoffer på narkotikalisten i fjor.

Madsen sier at det er et sjansespill å bruke slike stoffer, siden det er umulig å vite hva som er blandet inn av ingredienser av narkotikaprodusentene.

– De gjør dette for å tjene penger, og vi gjør det vi kan for å demme opp, sier Madsen.

Ble funnet på kjøkkenbenken

En av de pågrepne hadde dette stoffet liggende i tre lynlåsposer som ble funnet på kjøkkenbenken under razziaen, og lensmannen sier at mye tyder på at stoffet er bestilt på nettet.

– Vi antar at det er bestilt på internett og sendt i posten, sier lensmann Oddbjørn Lorvik videre om stoffet som ble beslaglagt.

Det nye narkotiske stoffet er omtalt i flere norske debattfora på nettet, der «brukererfaringer» og opplysninger om mulige distributører er utvekslet.

Stoffet er såpass nytt at det i flere land ennå ikke er kommet på listen over forbudte stoffer og legemidler.

EU advarte i 2009

I 2009 advarte EUs narkotikabyrå mot nye, syntetiske rusmidler som er laget for å unngå kontrollmekanismene i Europa, og i fjor ble femten ulike typer syntetiske cannabinoider klassifisert som narkotika i Sverige.

Beslaget fra Helgeland er sendt til Kripos for videre analyser.