ny1-torskeegg-rekord-F - Rekordmange torskeegg utenfor Nordland

Hundre tusen milliarder levende torskeegg flyter i disse dager rundt i et belte langs kysten utenfor Nordland. Det viser eggtellinger som Havforskningsinstituttet har foretatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Instituttets årlige skreitokt slår fast at det er snakk om så rekordstore forekomster av skrei at begrepet fantasillion er innen rekkevidde.

Aldri før er det blitt registrert så store eggkonsentrasjoner, opplyser Havforskningsinstituttet. Henningsværstraumen er åsted for den tetteste konsentrasjonen, med 15.872 egg per kvadratmeter sjøoverflate. Det nærmeste registrerte antall egg er nevnt i en rapport fra forrige århundre. I 1950 ble det meldt om nærmere 13.000 egg per kvadratmeter overflate.

Instituttet understreker at det gjenstår å se om eggene resulterer i en ny superårsklasse med torsk. – Naturforholdene de neste tre månedene avgjør hvor mange av eggene som overlever og vokser opp, sier forsker Svein Sundby ved Havforskningsinstituttet.

Det tar tre uker fra befruktning til eggene klekkes. Sjansen for at et egg overlever er imidlertid liten, faktisk så lav som 1 til 25 millioner. Selv dette ene individet som da fødes vil ha stor risiko for å dø, spesielt de første ukene og månedene. Denne risikoen er årsak til at torsken gyter enorme mengder egg. En enkelt hunn kan hvert år gyte fem millioner egg. Det er nok at kun to av disse eggene overlever til voksen alder for å holde bestanden stabil.

Lofoten har noen av verdens tetteste forekomster av gytende fisk. Kun Alaska kan skilte med tilsvarende mengder. (©NTB)