gatas (Foto: Poppe, Cornelius, © COP)
gatas (Foto: Poppe, Cornelius, © COP)

Gatas Parlament-frontfigur slutter

– Føler det litt som om jeg har slått opp med dama.

Tidligere i dag skrev Aslak Borgersrud (32) på sin Twitter at han skal slutte i «Gatas Parlament» til sommeren:

«I løpet av sommer'n slutter jeg i Gatas Parlament. Vurderer å klippe håret også.»

Til «God kveld Norge» forteller Aslak at det er flere grunner til avgjørelsen, men hovedgrunnen er hensynet til barna.

– Jeg har vært med i 18 år, og har rukket å få tre barn. Det er på tide at jeg får sett dem snart, og kanskje jeg til og med får råd til å betale bleiene deres. Dessuten har jeg lyst til å drive med andre ting i livet. Jeg har ikke den samme energien til å spille for 200 ungdommer fordelt på 100 konserter i året. Når man er ferdig så må man gi seg, sier Aslak.

Skal ta over verden

I 1993 startet Aslak rapbandet sammen med broren Elling Borgersund og DJ-en Don Martin.

Bandet lager samfunnskritisk hiphop og rap, og har ofte skapt overskrifter med sine til tider noe spissformulerte utfall.

Etter 18 år er det altså slutt for Aslak.

– Jeg føler det litt som om jeg har slått opp med dama. Man blir lei seg, men samtidig er man optimistisk og får lyst til å ta over verden, og det er nettopp det jeg skal gjøre. Det gleder jeg meg til, sier han.

– Hva skal du gjøre fremover?

– Jeg har litt planer, men nå meldte jeg meg på arbeidsmarkedet for en drøy time siden så vi får se. Jeg skal gi ut ei plate på egen hånd, også skal jeg få meg en voksenjobb. Noe innenfor journalistikken. Så jeg skal ikke gå arbeidsløs, forsikrer Aslak.

Ikke slutten

På bandets hjemmeside har gruppa uttalt seg om saken, og avkrefter at dette er slutten for «Gatas Parlament».

«Det betyr IKKE at Gatas Parlament blir oppløst eller lagt ned. Vi er fortsatt Jester, Don Martin, og Elling Fragatas; vi skal ikke legge opp. Vi som fortsatt er igjen i Gatas Parlament har visst dette en stund, men ikke så lenge at vi visste det når vi annonserte at vi skulle lage tre plater i år. Disse planene har vi måttet nedskalere. Vi har tatt ut mesteparten av Aslaks materiale, spisset det som er igjen, og laga ett knallsterkt Gatas album sammen. Aslak kommer også til å være med på det albumet».

Gatas' første plate het «Autobahn til Union» og kom ut i 1994, før EU-avstemningen samme år. Det var den første norskspråklige hip-hoputgivelsen noensinne.

Navnet Gatas Parlament er blant annet inspirert av Carl I. Hagen, som en gang uttalte at «gatens parlament» styrte Norge etter at demonstranter (inkludert medlemmene av Gatas Parlament) hadde kastet egg på ham.

«Fuck krompen»

Under en konsert på Norwegian Wood i 2000 ropte bandet fra scenen «fuck krompen!», mens kronprinsen var til stede. Ryktene skal ha hatt det til at Haakon da forlot konserten øyeblikkelig, men i et intervju med Lydverket tidligere i år avkreftet han ryktene.

– Jeg hadde tenkt å dra! Så kom de med det opplegget, og da måtte jeg bli mye lengre! Jeg var på vei til å dra, jeg hadde tatt på meg jakka, så kom det akkurat da. Da ble det «ok, vi blir litt lenger». Så det var helt omvendt, sier han smilende.

Bandet deltok i årets Melodi Grand Prix med låta «Jobbe litt mindre og tjene litt mer», men det var Stella Mwangi som trakk det lengste strået til slutt.