ny1-hrute-fortsatt - Fortsatt daglige avganger med Hurtigruten

Den nye avtalen mellom staten og Hurtigruten innebærer fortsatt daglige avganger med anløp i alle havnene langs ruten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er godt å være Sp-statsråd og vite at den rødgrønne regjeringen står bak en ny avtale med Hurtigruten. Den innebærer at det fortsatt blir daglige anløp til alle de 34 havnene året rundt, sa en fornøyd samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa onsdag morgen.

Hun åpnet med å si at hun vet hvor viktig ruten mellom Bergen og Kirkenes er for folk og næringsliv langs kysten.

Sammen med Hurtigrutens styreformann Trygve Hegnar presenterte Kleppa den nye avtalen, som skal løpe i åtte år fra 1. januar 2012. I gjennomsnitt skal staten betale Hurtigruten ASA 640 millioner kroner i året for transporttjenester. Hurtigruten ønsket seg opprinnelig 750 millioner i året. I 2010 var beløpet 377 millioner.

- Vi har hatt lange, gode og harde forhandlinger med staten. Det at staten kjøper tjenester er et viktig element i avtalen, og staten har valgt det alternativet jeg tror kystbefolkningen er mest opptatt av, sa Hurtigrutens styreformann før han og statsråden signerte den ni sider lange avtalen.

Hegnar beskriver oppdraget fra staten som komplisert. Med to anløp per dag i 34 havner, blir det nesten 25.000 anløp i året. (©NTB)