ny1-ghana-kronprins-olje-F - Norge og Ghana smører hjulene for oljesamarbeid

Kronprinsparet og utviklingsminister Erik Solheim (SV) er kommet til Ghana for å styrke Norges forhold til en gryende oljeøkonomi. Solheim er overbevist om at Norge har mye å bidra med og hente i Ghana.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det tre dager lange besøket innledes offisielt tirsdag morgen i landets nye presidentpalass, Flagstaff house. I president John Atta Mills’ fravær vil kronprinsparet og Solheim bli tatt imot av visepresident John Dramani Mahama. Ghanas president prioriterer denne uka et tre dager langt besøk i Ashanti-regionen der han skal følge opp en rekke prosjekter, blant annet veiutbygging og forhandlinger mellom ulike folkegrupper.

Det norsk-ghanesiske møtet i Accra markerer, litt forsinket, det offisielle startskuddet for et fornyet oljesamarbeid mellom landene innen rammen av programmet Olje for Utvikling. Den nye avtalen omfatter i hovedsak bistand på de tre områdene ressursforvaltning, miljø og inntektsforvaltning. Budsjettet vil ligge på mellom 15 og 20 millioner kroner per år.

Ifølge miljø- og utviklingsminister Solheim er Ghana interessert i norsk kunnskap og erfaring fordi de ønsker å forvalte oljerikdommen slik at den blir en velsignelse, og ikke en forbannelse.

Etter dette er det duket for lunsjmøte med tolv ledere for FNs ulike organisasjoner i Ghana. Deretter skal kronprinsparet videre og besøke oljekonferansen Ghana Summit, der også norske selskaper er representert ved blant andre Aker Solutions og FMC Technologies. (©NTB)