løkkeberg (Foto: John Olav Kroken)
løkkeberg (Foto: John Olav Kroken)

– Jeg har grått mange tårer

Barna og kvinnene i Gaza har gjort dypt inntrykk på forfatter og filmregissør Vibeke Løkkeberg.

Ukens gjest hos «TRUDE/» er Vibeke Løkkeberg, som har provosert og engasjert i en årrekke. I programmet får du høre mer om hennes siste film «Gazas Tårer», familiehistorien og forholdet til foreldrene, som ikke bare var enkelt.

Ikke redd for kamp

Når Vibeke Løkkeberg gir ut bøker eller filmer, blir det ofte mye oppstyr og bråk rundt utgivelsen. I fjor kom dokumentarfilmen «Gazas Tårer», der hun fremstiller ofrene av Israels bombing på nært hold. Hun har måttet tåle mye kritikk, men forteller at hun også slår hardt tilbake:

– Jeg er ikke redd for kamp fordi jeg mener at jeg fremmer en rettferdig sak. Da vil jeg jo stå opp for det, forteller Løkkeberg hos «TRUDE/».

Sett fra barnas side

I filmen «Gazas Tårer» får vi se krigen fra barnas perspektiv. De er plutselig uten tak over hodet, foreldre og fremtid:

– Det er rett og slett kriminalitet mot barn og kvinner, forteller hun og legger til:

– Det er grusomt og forferdelig Jeg har grått mange tårer, men jeg er bevisst på at jeg må tåle å gjøre det så lenge de har tålt å oppleve et 22 dager langt angrep.

Bombing i hjembyen

I Løkkebergs siste bok «Allierte» (2007) forteller hun om sin egen families dramatiske krigshistorie. Handlingen finner sted i hjembyen Laksevåg i Bergen i oktober 1944, der 200 allierte bombefly drepte mange av byens uskyldige innbyggere. Både Løkkebergs bestefar, tante og niese omkom under bombingen.

I ettertid fikk hun høre at motstandsbegevelsen Milorg visste om bombingen i forkant, og fikk sine egne familiemedlemmer i sikkerhet uten å informere andre om det som skulle skje. Denne informasjonen hadde vært tabubelagt i lang tid:

– Det ble aldri sagt til meg, for det var noe man ikke fikk lov til å snakke om og vi skulle ikke få klage. Dette var et tabuområde, men det visste jeg ikke før jeg begynte å undersøke saken, forteller den engasjerte forfatteren.

Farens utroskap

Midt under bombingen oppstod også en annen familiekrise:

– Mor hadde mistanke om at faren min hadde en annen kvinne, og det oppdaget hun bare noen minutter før bombene falt. Hun gikk hjem for å finne spor etter om dette var sant, og det fant hun. Så det ble to tragedier på en gang.

– Far sa også at «det var din skyld for vi hadde ingen avtale om at du skulle komme hjem» og disse ordene glemte hun aldri i ettertid.

Døde av kreft

Hos «TRUDE/» forteller Vibeke også om at faren døde av kreft da hun var 15 år gammel, og at moren fortalte henne noe uventet etter dødsfallet:

– Etterpå ville jeg ha trøst av moren min og så sa hun noe som jeg nok må tilgi henne for: «Det var bedre at han døde for vi ville uansett blitt skilt». Jeg forstod at de hadde det veldig vanskelig.

Se hele intervjuet med Vibeke Løkkeberg i programmet «TRUDE/» på TV2 klokken 22.35:

509363