TID FOR FORSONING: Ouattara ber nå sine landsmenn om å avstå fra vold. Nå starter den vanskelige jobben med å skape forsoning i landet. (Foto: STAFF/Reuters)
TID FOR FORSONING: Ouattara ber nå sine landsmenn om å avstå fra vold. Nå starter den vanskelige jobben med å skape forsoning i landet. (Foto: STAFF/Reuters)

Vanskelig forsoningsprosess starter i Elfenbenskysten

Alassane Ouattara må vise storsinn for å oppnå politisk forsoning i landet, mener miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV). Ouattara ber nå sine landsmenn om å avstå fra vold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg ber mine landsmenn om å avstå fra alle former for hevnaksjoner og vold, sa Ouattara i en kort fjernsynstale mandag kveld, ifølge Reuters.

Tidligere samme dag ble Ouattaras rival Laurent Gbagbo pågrepet i presidentboligen i Abidjan. Etter pågripelsen ba Gbagbo sine tilhengere om å legge ned våpnene.

– Smertefullt kapittel avsluttet

Ifølge Ouattara er pågripelsen et veiskille.

Vårt land har avsluttet et smertefullt kapittel i sin historie, sa han i sin fjernsynstale.

– Må vise storsinn

Elfenbenskystens president Alassane Ouattara må vise storsinn etter pågripelsen av Laurent Gbagbo, mener miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Solheim sier han ikke er overrasket over hendelsesforløpet.

– Dette har ligget i kortene lenge, men det har jo trukket ut og trukket ut. Det er en stor lettelse for alle nå, ikke minst for folk i Abidjan som har vært gjennom en helt grusom tid, sier Solheim til NTB.

– Kjempejobb

Ifølge ham står Elfenbenskysten og president Alassane Ouattara nå overfor en kjempejobb.

– Først skal hundretusener tilbake til sine hjem, så det gjenstår å få oversikt over hvor mange som er blitt drept.

Ved valget i fjor stemte 46 prosent på Gbagbo. Han har hatt stor støtte i befolkningen gjennom hele krisen. Ouattara må nå rekke ut en hånd til Gbagbos tilhengere, fastslår Solheim.

(NTB/TV2)