Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Illustrasjonsfoto: Scanpix.

For gammel til å sitte i fengsel

Tatt med 1,89 i promille - må være uten førerkort til han er 86.

Det var like før elgjakta i fjor høst at 84-åringen satte seg i bilen for å kjøre en tur. Han satte kursen oppover en av de kommunale veiene ikke langt fra der han bor, og etter en stund stoppet han bilen.

84-åringen hadde ikke spist noe denne dagen, og nå tok han seg en rast i bakken. Men i stedet for å spise, drakk han en boks pils. Deretter satte han kursen hjemover igjen. Det skriver glomdalen.no

Ingen forklaring

Så langt som hjem kom han dog ikke, for etter hvert ble veien for smal for den 84 år gamle bilføreren, og han kjørte i grøfta.

Politiet ankom etter hvert stedet der mannen hadde kjørt ut, og en blodprøve som ble tatt av 84-åringen en drøy time senere viste at han hadde en alkoholkonsentrasjon i blodet på 1,89 promille.

Mannen hadde imidlertid ingen forklaring på hvordan en boks pils kunne gi en slik promille.

Politiet ønsket fengsel

Politiet ville at mannen skulle sone 18 dager i fengsel for fyllekjøringen, og at han skulle betale en bot på 25.000 kroner i tillegg til å bli fratatt førerkortet.

– En slik promille skal som regel gi ubetinget fengsel og bot, men retten finner det problematisk å idømme ubetinget fengselsstraff for en mann som er over 84 år gammel, skriver dommerfullmektig Peter Ristan i domspapirene.

To år til nytt førerkort

Retten kan heller ikke se at individuelle preventive hensyn skulle tilsi fengselsstraff, og fraviker lovens utgangspunkt om ubetinget fengsel. Dermed slapp 84-åringen med skrekken for fengsel, og han får i stedet en prøvetid på to år. 25.000 kroner i bot må han dog betale.

Og han må vente til han er 86 år før han kan avlegge ny førerprøve for bil.

Bil og motorsaker fra glomdalen.no finner du her:

Les også: Dette kaller vi ekte 4x4-parkering