Team Astanas Alexander Vinokourov vant tredje etappe av Baskerland rundt. (Foto: VINCENT WEST/Reuters)
Team Astanas Alexander Vinokourov vant tredje etappe av Baskerland rundt. (Foto: VINCENT WEST/Reuters)
Vinokourov (Foto: Laurent Rebours/Ap)
Vinokourov (Foto: Laurent Rebours/Ap)

Vinokourov lurte alle i Baskerland

Alexander Vinokourov utnyttet et kaotisk hovedfelt og vant tredje etappe av Baskerland rundt.

Se Baskerland rundt direkte på TV 2 SPORT og tv2sumo.no hver dag denne uken kl. 15.45

Den tredje etappen i Baskerland rundt gikk fra Villatuerta til Zuia-Murgia over 180 km. Etter to knalltøffe dager var det denne gangen «bare» fire kategoriserte stigninger å takle.

Noe overraskende brøt Ivan Basso (Liquigas) og Danilo Di Luca (Katjusja) på dagens etappe. Basso lå 18 sekunder bak sammenlagt, mens Di Luca var 58 sekunder bak. Forklaringen på Bassos retrett er at han ikke følte seg bra.

Etter 107 km hadde trioen Amael Moinard (BMC), Francesco Bellotti (Liquigas) og Jerome Pineau (Quick Step) klart å etablere seg som et brudd med et forsprang på 3 minutter og 25 sekunder, som stadig ble mindre. Rabobank og Radioshack ledet an jakten i tet av hovedfeltet. Rabobank hadde skumle planer for Oscar Freire, som øynet en etappeseier, mens Radioshack beskyttet sammenlagtleder Andreas Klöden.

Se video av etappens avslutning øverst i artikkelen

Opp siste kategoriserte stigning ble bruddet kjørt inn, mens Astana, BMC og HTC alle forsøkte å angripe. Angrepet ble nøytralisert og da gikk man løs på nytt. Tejay Van Garderen (HTC), Alexander Kolobnev (Katjusja) og Kevin Seeldrayers (Quick Step) kom seg først opp på toppen med en liten luke til feltet. Van Garderen falt av og Kolobnev kjørte helt uprovosert rett i grøften med 4,3 km igjen.

Da var det duket for angrep fra Fabio Duarte (Geox) og sammenlagtutfordrer Ryder Hesjedal (Garmin). I utforkjøringen som fulgte ble det stor strekk i feltet og kaotisk. Ut av kaoset kom Alexander Vinokourov og ga bånn gass de siste kilometerne.

Feltet klarte ikke å kjøre inn kasakstaneren, som tok sesongens første seier. 37-åringen kjørte seg også opp i sammendraget. Rabobank-rytterne Oscar Freie og Paul Maartens ble nummer to og tre.

Lars Petter Nordhaug ble nummer 15. Han kom i mål åtte sekunder bak Vinokourov. Sammenlagt er Nordhaug nå nummer 21.

- Vi skulle kjøre for Rigoberto Uran i spurten, men han hang ikke helt med, så det endte med ingenting for oss. Selv er jeg fornøyd med 15. plassen. Det var veldig varmt i dag også og det gikk vanvittig fort den første timen - rundt 50 km/t. Med bakker og alt ble det tøft, sa Nordhaug til TV 2 etter etappen.

Ny sammenlagtleder er Joaquim Rodriguez, med samme tid som Klöden og Samuel Sanchez.

Topp fem sammenlagt:
1. Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team
2. Andreas Klöden (Ger) Team RadioShack
3.. Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi
4. Christopher Horner (USA) Team RadioShack 0:00:01
5. Ryder Hesjedal (Can) Team Garmin-Cervelo 0:00:06

Full oversikt: Dette ser du av sykkel på TV 2 i år
Alt av sykkel: Nyheter | Video | Tour de France

Her er full sammenlagtliste på arrangørens nettsider