Kristin Størmer Steira (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Kristin Størmer Steira (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Berntsen, Svartedal og Størmer Steira får Egebergs Ærespris

Egebergs Ærespris tildeles Hedda Berntsen, Jens Arne Svartedal og Kristin Størmer Steira.

Berntsen og Svartedal får prisen for 2010, mens Steira får prisen for 2011.

Kammerherre Egebergs Ærespris er norsk idretts mest prestisjefylte pris og ble innstiftet i 1919. Den tildeles etter følgende kriterier:

Kriteriene
*Fremragende prestasjoner i en idrettsgren: Topp-plassering i internasjonale mesterskap som VM, OL eller Paralympics.

*Utmerket seg i andre idrettsgrener: Nasjonale topp-plasseringer i minst en idrettsgren.

*Prestasjonene må ligge innenfor en «rimelig tidsperiode».

I begrunnelsen heter det at komiteen legger stor vekt på Ferdinand Egebergs egne intensjoner og Idrettsstyrets retningslinjer om at det normalt tildeles en pris i året. For 2010 har likevel komiteen besluttet å tildele to priser og i tillegg én for 2011.

Meritterte vinnere
Hedda Berntsen får prisen for topp internasjonale resultater i tre grener; med gullmedalje og bronsemedalje i VM i telemarkkjøring, OL-sølv freestyle/skicross og VM-bronse i alpint/slalåm.

For Jens Arne Svartedal har komiteen lagt vekt på en lang idrettslig merittliste, med gullmedalje i VM skisprint og verdenscupseier i skisprint. Hans sideidrett er duathlon (løp og sykkel), hvor han er norsk mester med gullmedalje og sølvmedalje individuelt og to laggull.

Kristin Størmer Steira får Æresprisen for 2011 for sine gullmedaljer i OL og VM i ski/stafett, og 2 VM-sølv og 2 VM-bronse i ski/ individuelt. Hennes sideidrett er friidrett hvor hun er norsk mester i terrengløp og på 5000 meter, heter det i komiteens uttalelse. (TV 2 Sporten/NTB)