utsnittsuperb vinterhjul
utsnittsuperb vinterhjul

Flere pigger av i trafikken

Andelen piggfrie vinterdekk øker - men noen byer er unntak.

Bruken av piggfrie vinterdekk er fortsatt svakt økende. Bergen og Oslo-området er de "flinkeste i klassen", mens Skien, Porsgrunn, Hamar, Fredrikstad og Sarpsborg øker mest.

Det framgår i en pressemelding fra Statens Vegvesen som hvert år teller piggdekkbruken i 17 norske byer.

For fjerde år på rad er bergenserne landets beste piggfri-brukere. I Bergen bruker 88,9 prosent av bilene piggfrie vinterdekk, mens Oslo er like bak med 86,5 prosent.

Miljø og helse

Asker og Bærum (82 prosent), Fredrikstad/Sarpsborg (76,1 prosent), Drammen (75,6 prosent) og Stavanger/Sandnes (73,2 prosent) er på plassene bak.

- Vår anbefaling er klar. Vi ønsker at bilister skal velge piggfrie vinterdekk ut fra et miljø- og helseståsted. I Oslo og Bergen er det piggdekkgebyr for å bygge opp under dette. At veksten flater noe ut etter mange år med kraftig vekst er helt naturlig, sier Lars Aksnes, direktør i styringsstaben i Statens vegvesen.

Tre byer med nedgang

Trondheim skiller seg imidlertid markant ut. Tellingene i fjor viste 81,9 prosent piggfritt, mens årets tall viser beskjedne 71 prosent, noe som er en nedgang på 13,3 prosent. Trondheim har de siste ni årene hatt en ordning med piggdekkgebyr. Denne ble imidlertid opphevet foran årets vintersesong.

Tromsø (12 prosent), Ålesund (36,4 prosent) og Lillehammer (47,9 prosent) er også i år de byene med lavest andel piggfrie vinterdekk. Veksten av piggfrie dekk har vært størst i Skien/Porsgrunn (20,1 prosent), på Hamar (10,6 prosent) og i Fredrikstad/Sarpsborg (7,8 prosent).

Trondheim (-13,3 prosent), Ålesund (-7,4 prosent) og Drammen (-0,7 prosent) har hatt en reell nedgang .

LES OGSÅ: - Blir veiene glattere når mange kjører piggfritt?

Piggfritt siden 1991

- Dette er interessante tall. Piggfrie dekk er nok det beste alternativet for de fleste som ferdes på norske vinterveier, men jeg synes det er viktig å understreke at det absolutt ikke er slik at piggfritt er det eneste riktige. Her må man ta utgangspunkt både i klimatiske forhold, i hva slags bil man kjører - og rett og slett: Finne ut hva slags dekkutrustning man føler seg tryggest med, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

- Selv har jeg kjørt piggfritt siden 1991, men skulle jeg flyttet for eksempel til Lillehammer og bodd kanskje både bratt og kronglete til, ville jeg absolutt vurdert piggdekk. Det er også mange SUV-eiere som gjør klokt i å ha piggdekk på bilene sine. Her handler det både om feste i sving og ikke minst bremseegenskaper på hardpakket snø og is. Det viktigste slik jeg ser det er å gjøre seg opp sin egen mening - og kjøre med det man anser som best og tryggest, sier Benny.

Hva synes du er best? Bli med i diskusjonen her:

Del med Facebook-vennene dine

SE OGSÅ: Hvem av Broom-gutta tror du skifter dekk raskest?

Resultater for hele landet

- Bergen 88,9 prosent

- Oslo 86,5 prosent

- Asker og Bærum 82 prosent

- Fredrikstad/Sarpsborg 76,1 prosent

- Drammen 75,6 prosent

- Stavanger/Sandnes 73,2 prosent

- Trondheim 71,0 prosent

- Skien/Porsgrunn 68,4 prosent

- Kristiansand 62,5 prosent

- Hamar 60,5 prosent

- Lillehammer 47,9 prosent

- Ålesund 36,4 prosent

- Tromsø 12 prosent

Alle tall fra Statens Vegvesen

LES OGSÅ: Derfor skal du være merkebevisst når du velger dekk