1956 Chevy (Foto: Scanpix)
1956 Chevy (Foto: Scanpix)

Råning i Strømstad anno 1963

Strømstad-tur på skjærtorsdag er ikke noe nytt fenomen

Men vi nordmenn har helligdag så har våre svenske naboer i øst en vanlig arbeidsdag på skjærtorsdag. Det vi si at både butikker og systembolag er åpne. Noe vi nordmann absolutt vet å benytte oss av.

Norsk okkupasjon

I årevis har det vært en sterk tradisjon å reise til Sverige og handle det som måtte være billig der. Både sukker, kjøtt, snus og ikke minst drikkevarer av ymse slag har blitt fraktet tilbake til ”gamlelandet” for å sikre oss nordmenn både fast og flytende føde gjennom høytiden.

Det som begynte som handleturer har etter vært ballet på seg til å bli nærmest en slags norsk okkupasjon av Stømstad de siste årene. Crusingen i sentrumsgatene har blitt såpass voldsom at politiet i Strømstad ser seg nødt til å omdirigere trafikken og å stenge flere gater.

Les også: Norsk rånerokkupasjon av Strømstad


"Harry-tur" anno 1963

1956-Chevy (Foto: Scanpix)
1956-Chevy (Foto: Scanpix)


Men som du ser av bildet over – som er tatt i 1963 - så er ikke fenomenet nytt. Til å med bilen på bildene ville passet fint til årtes rånetur. Det er nemlig en klassisk 2-dørs Chevrolet – nærmere bestemt en 1956 modell. Dette var slett ikke noen vanlig skyss på den norske landsbygda på den tiden bildet ble tatt. Selv om bilen på dette tidspunktet er 7 år gammel så er det grunn til å tro at det er høyst aktverdige borgere som kjører denne. Noe klesdraktene også viter om.

Vi ser også at den obligatoriske ”N-en” er på plass på bakfangeren. Den var påbudt. Tigeren på hattehylla og den "vinkende hånden" som er festet med sugekopp var gromt "bil-tilbehør" den gang. det forunderer meg ikke om det ligger det en pen korssting-brodert bilpute i baksetet også...

Bilen har A-skilter og er derfor trolig hjemmehørende i Østfold.

Svenskene kjørte også på feilside av veien på denne tiden. Faktisk helt fram til 3. september 1967. Så det gjaldt å holde tunga rett i munnen når man passerte grensen.

Se video: En helt spesiell Pontiac Firebird

Politi i gatene også den gang

VW-Boble (Foto: Scanpix)
VW-Boble (Foto: Scanpix)

Det er ikke bare nå det er behov for politi i gatene. Denne staute politimannen, med bandolær og det hele - holder orden på skjærtorsdag-trafikken i Stømstad. Og som vi ser – mye folk i kø for å få handlet også i 1963.

Den hvite Folkevogna på bildet har D-skilter og har tydeligvis tatt turen ned fra flatbygdene på Hedmarken. Jeg lurer forresten på om fargen på den heter ”Lotus-weiß ”?

Hvilken modell?

Bilen har den store bakruten, men små ensfargede baklykter. Det gjør at den må være fra mellom 1959 og 1962 – men 1959 modellen hadde ”vippetass-piler” blinklys i B-stolpen. Det har ikke denne. Altså en 1960 eller 1961 modell. Da her den også den "gamle" 1200-motoren på 30 hk. og med det runde viftehuset.

Den er sikkert kjøpt rett etter at påbudet om kjøpetillatelse ble opphevet 1. oktober 1960. Ser ellers at eieren har kostet på seg bil med ”amerikanske bøyler” på støtfangeren.

Jeg synes Bobla ser litt sigen ut bak også. Så trolig er det lille rommet bak baksetet fylt til randen med påskesnadder.

VW Boble: Bilen også arbeiderne fikk råd til:

VW-annonse
VW-annonse