SØT MUSIKK: Men mange vennskap går tapt når folk forelsker seg. (Foto: Illustrasjonsfoto)
SØT MUSIKK: Men mange vennskap går tapt når folk forelsker seg. (Foto: Illustrasjonsfoto)

– Dyp forelskelse fører sjelden til parforhold

Våren er høysesong for forelskelser, men psykolog og parterapeut Eva Tryti mener en mild «hverdagsforelskelse» bør være god nok.

– En dyp forelskelse er en voldsom opplevelse. Det ryster oss, skremmer oss, får oss til å lide, juble, ligge søvnløse og være tapt for verden, skriver Eva Tryti i sin bok «Evig din? Sex, plikt og kjærlighet».

Velge forelskelse

Barn, unge og gamle forelsker seg. Det er vår – høysesong for forelskelser. Styrer vi dette selv?

De fleste sier nei, men Eva Tryti tror at hvis vi dveler med det, så øker forelskelsesreaksjonen. Vi velger om vi skal gå inn i det. Men når forelskelsen først har tatt oss, så er det gjort.

Se femteklassinger fra Blakstad skole snakke om forelskelse:

508463

«Feil» forelskelse

Av og til kommer forelskelsen som lyn fra klar himmel. Den kan føles helt feil. Man kan forelske seg med en med «feil» alder, bakgrunn og livssituasjon. Men ifølge Tryti viser det seg ofte at disse likevel passer veldig godt sammen.

– Det er en ubevisst del av oss som sorterer ut, og gjør at vi forelsker oss i en som er likere enn vi tror, sier hun.

Kan den vare? Kan den bli kjærlighet? Er den et tegn på at et forhold har livets rett?

LES OGSÅ: Slik overlever du som voksen

Forelskelse – en sjelden tilstand

Tryti mener at dyp forelskelse sjelden fører til parforhold. For det å forelske seg dypt er en sjelden tilstand for de fleste. Enda sjeldnere er det at to mennesker opplever dette gjensidig, samtidig.

– Dype forelskelser er i seg selv ikke noe godt utgangspunkt for et varig forhold og for familieliv. Vent med dramatiske avgjørelser til forelskelsen har landet. Mange anbefaler hele to år etter startfasen uten å foreta noen viktige skritt.

– Innse at en mild «hverdagsforelskelse» er god nok, og det beste utgangspunktet for et godt og varig forhold, skriver Tryti i boken.

Ikke bland forelskelse og kjærlighet

Mange blander kjærlighet, sex og forelskelse. Men tanken om at hvis en bare er forelsket nok så er alt herlig, er ikke alltid like velfungerende.

Ifølge Eva Tryti er forelskelse en fantastisk måte å drives mot hverandre på mens kjærlighet er noe annet. Kjærlighet er et vennskap. Man kjenner hverandre over tid.

Tryti mener at de to elementene faktisk ikke har så mye med hverandre å gjøre.

– Vi har kapasitet til begge deler, men det er ikke slik at det det trenger å henge så nøye sammen.

– Vær realistisk!

– Vil vi ha en evigvarende forelskelse? Det er en type rus. Vi kan lengte etter den, men det vi stort sett ønsker er å føle oss elsket, ønsket og begjæret, sier Tryti.

Hun mener vi bør akseptere at forelskelse og kjærlighet er forskjellige ting.

– Vi kan ha drypp av forelskelse i et langvarig forhold, men bør akseptere at solid kjærlighet ikke er bygget på forelskelsen. Kanskje ville vi være mer fornøyd. Kanskje ville vi åpne mer for de andre tingene: kjærlighet, vennskap og sex. Fokusere på kjærligheten istedenfor å lengte etter forelskelsen.

LES OGSÅ: Kvinner er mer utro enn menn

I parterapi bruker Tryti ofte et enkelt «knep»: Å få paret til å fortelle om starten på alt. Mimre om da de møttes. Hun forteller at det da fort begynner å tindre litt i øynene.

Eva Trytis råd om forelskelse:

  • Har du falt for en som åpenbart er forelsket i en annen, bør du tvinge deg ut av den elskedes tryllekrets fortest mulig.
  • Hvis du kjenner at du er i ferd med å rammes hardt av en mulig gjensidig forelskelse, og vet at du ikke må, skal du løpe så langt og fort du kan vekk fra det vidunderlige. Søk helst tilflukt i partnerens armer.
  • Husk at det er sjelden at to er dypt og gjensidig forelsket samtidig. Tenk at den voldsomme forelskelse er din reise.
  • Ta på alvor sterke forelskelsesopplevelser fra hele livshistorien din. Bearbeid dem, lær av dem og jobb for å bli kvitt skam, angst og bitterhet.
  • Innse at en mild «hverdagsforelskelse» er god nok, og det beste utgangspunkt for et godt og varig forhold.
  • Husk at en voldsom forelskelse antakelig er det verste grunnlaget å bygge et varig forhold og en familie på. Vent med dramatiske avgjørelser til forelskelsen har landet.
  • Husk at ute-av-hverdagen-forelskelser og -forhold kan beholde magien svært lenge. Prøv å holde fast på at dette ikke betyr at forholdet er særlig fantastisk.

Fra boken «Evig din? Sex, plikt og kjærlighet»