matretter
matretter

Sylta brisling og bringebærdrink

Her får du Andreas Viestads oppskrifter på sylta brisling, bringebærdrink, Stargazy pie, ovnsbakt kylling med mer.

Under finner du oppskriftene fra «En bit av Norge» - episode 10, Sesong 3, fra Larvik

Les også: Her er alle oppskriftene fra «En bit av Norge»

Les mer om episoden: Andreas lager røykt brisling

Se episoden på TV 2 Sumo her (krever TV 2 Sumo-abonnement)

Sylta brisling

I Spania og Portugal får man ofte hvite, marinerte fisk som er litt syrlige. Dette er en norsk versjon, minst like god. Brisling kan oftes kjøpes frosne og er like gode av den grunn.

Nok til 4 som snack

200 gram ferske brisling

1 desiliter eplesidereddik eller mer

fingersalt

Fileter brislingene slik at ryggbeinet og innmaten er fjernet, men filetene fortsatt sitter sammen i ryggen. Ha filetene i en skål og hell over eddik så det dekker. Dekk til å la stå i kjøleskapet i en time eller over natten. Hell av overflødig eddik, dryss over litt eddik og server som de er, alene eller sammen med grønn salat, brød og god olje. Brislingene holder en uke i laken i kjøleskap.

bri
bri

Stargazy pie

Brislingene kikker opp av paien, også i denne norske versjonen av verdens mest kjente sardinpai.

Nok til 6

300 gram hvetemel

300 gram kaldt smør

2-4 spiseskjeer kaldt vann

6 egg

1 spiseskjeer sennep

1 teskje finhakket timian

1 spiseskje finhakket persille

2-4 spiseskjeer løk, enten rå eller forsiktig stekt

100 gram bacon i stykker, stekt

Eventuelt 2 kokte poteter, i biter

Eventuelt litt revet sitronskall

200-300 gram ferske sardiner

Begynn med å lage paideigen: Ha hvetemel i en kjøkkenmaskin. Skjær smøret i små biter og ha det oppi sammen med melet. Kjør sammen til det er en grov, men nokså jevn masse. Ha i vann og kjør litt til. Skyll hendene lenge i kaldt vann, så de blir kalde, tørk dem og ta deretter ut paideigen. Kna den til den er jevn. Jobb fort, for du vil ikke at deigen skal bli altfor løs og varm. Hvis den begynner å bli varm, dekk med plast og sett i kjøleskapet.

Forvarm ovnen til 200 °C. Del paideigen i to like emner. Kjevle den ene ut til en runding og kle en paiform med den. Prikk deigen med en gaffel og stek i ovnen i 15 minutter. La kjølne litt.

Pisk eggene i en bolle. Bland egg, sennep, timian, persille, løk, bacon og eventuelt poteter og sitronskall. Hell denne blandingen oppi paiformen. Legg i flesteparten av sardinene, men hold av omtrent ti stykker. Kjevle ut resten av paideigen og legg forsiktig over formen. Trykk deigen mot kanten av formen for å bryte den av. Stikk hull i lokket med en liten kniv og stikk en og en brisling forsiktig ned i paien med halen først (så de blir liggende og stirre opp på stjernene). Bak i ovnen i 25 minutter, til eggeblandingen begynner å bli stiv i midten.

st
st

Bringebærdrink med røyksmak og kullsyreblåbær

Du trenger en gammeldags (eller ny) krem- eller sodasprøyte for å lage denne drinken.

Nok til 1 drink

4 centiliter vodka

½ centiliter maltwhisky

4 centiliter usøtet bringebærsaft

1 centiliter sukkerlake

1 centiliter roses lime

1 desiliter blåbær

Ha blåbær i en kremsprøyte og tilsett to CO2 patroner. La stå i 20 minutter. Dette gjør at blåbærne fylles med kullsyre. Fyll en shaker med is og ha alle ingrediensene oppi. Rist godt og hell i cocktailglass. Ha kullsyreblåbær oppi hver drink.

drink
drink

Plommetapeneade

Jeg lager denne blandingen med norske oliven. Finnes det? Ja, hvis du sylter plommekart, blir de som oliven. Du kan også bruke grønne oliven, men da blir det ikke like norsk.

1 desiliter sylta plommer eller grønne oliven

8 hermetiserte brisling

1 spiseskje finhakket persille

2 teskjeer finhakket løk

4 spiseskjjer olivenolje

Saft og skall av 1 sitron

Salt og pepper etter smak

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenaskin og kjør til du har en grov puré. Smak til med salt og pepper. Server på rista loff eller sprø kjeks.

oliv
oliv

Ovnsbakt og kaldrøkt kylling med løk

Røyk er veldig godt sammen med kylling, enten man (som jeg) bygger sin egen røykeovn, eller man bare har litt spon på en kulegrill og setter på lokket. Jeg har også en liten røykemaskin som heter Smoking Gun, den er håndholdt og ikke veldig dyr. Supernyttig!

Nok til 4

1 kaldrøkt kylling, eller en som har fått smake litt røyk på en annen måte

100 gram smør, temperert

10 små sjalottløk

2 hvitløksknoller

2 laurbærblader

Salt og pepper

Gni kyllingen med smør, krydre rikelig med salt og pepper. Ha kyllingen i en varm jerngryte sammen med løk, hvitløk og laurbærblader. Brun kyllingen godt på alle sider. Sett lokk på og plasser kyllingen i ovnen på 120 °C, og stek i en time. Når du stikker i den med en kniv, og kraften som siver ut er klar, er kyllingen ferdig stekt.

Ved severing fylte jeg gryta med røyk ved hjelp av en Smoking Gun. Ha på lokket, og sett gryta på bordet.

kyl
kyl