Grandiosa 1 (Foto: Christian Moen)
Grandiosa 1 (Foto: Christian Moen)

Grandiosatilbud fikk pris for beste fedmekampanje

Coops Grandiosatilbud fører til fedmebølge blant folk, mener ernæringsfysiolog.

Fem Grandiosa til 100 kroner gjør at Coop Obs! kan smykke seg med tittelen «Vinterens beste fedmekampanje».

– Dette er en matvare som utmerker seg med høyt kaloriinnhold og som alene ikke er et fullverdig måltid. Når det selges fem av gangen til en så lav pris, øker risikoen betydelig for at man spiser pizza oftere enn man burde, sier juryen.

LESA OGSÅ: Så mye fett er det i tacomiddagen

Det er nettstedet somebody.no som ved å kåre «Beste fedmekampanje», ønsker å sette fokus på den daglige prisdumpingen på mat med mange kalorier og lite næring.

– Det snakkes mye om å spise sunt, men det er minst like viktig å være bevisst på det vi i SomeBody har valgt å kalle «Fedmekampanjer», sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen i en pressemelding.

– «Gode» tilbud på mat med mange kalorier i forhold til næring og metthet kan lettere føre til at man i løpet av en dag spiser flere kalorier enn kroppen forbrenner. Dette mener vi er en sterk medvirkende årsak til den fedmebølgen vi ser bre seg i befolkningen, sier hun.

LES OGSÅ: Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt magefettet?

Det var tre finalister og juryen uttaler:

ICA har solgt tre 300 grams poser med chips fra Kims for bare 30 kroner. Her snakker vi virkelig om mange kalorier for pengene. Hver pose inneholder ca 1 600 kalorier, så her er det tre solide bomber man tar meg seg hjem. En stillesittende, voksen mann forbrenner ca 2 200 kalorier i løpet av et døgn. En kvinne ca 1 800 kalorier. Med en pose Kims i magen, er det ikke mye igjen til mat. Og med tre poser i huset, er det lett å la seg friste.

CoopObs! Har solgt 5 pizza Grandiosa for 100 kroner. Også svært mange kalorier til lav pris. Frossenpizza er en kaloritett matvare i forhold til næringsinnholdet, og med fem i fryseren, øker muligheten for overforbruk i en travel hverdag. Det er ca 1 300 kalorier i hver pizza. Det øker muligheten for å spise mye, og dermed passere grensen for hva kroppen greier å forbrenne.

Meny har reklamert for noe de har kalt ”Fast knallkjøp”. Det er en halvkilos bøtte med smågodt for 49,90. Dette er en solid dose. Det er ca 2 500 kalorier i en slik bøtte, så den bør man enten dele med minst 10 andre, eller ha viljestyrke nok til å ha den stående i skapet i to-tre uker og spise litt av gangen. I denne smågodt-bøtta er det altså flere kalorier enn en vanlig stillesittende mann forbrenner i løpet av en dag. Eller for å si det på en annen måte: det tar 13 timer og 53 minutter å gå av seg en halvkilo med smågodt.

Om vinneren sier juryen:

Vinneren av kåringen Beste Fedmekampanje vinteren 2010/2011 gjør det ekstra lett å øke kaloriinntaket i det daglige kostholdet. Nettopp fordi det er en ”vanlig matvare” som selges til sterkt redusert pris, er det lett for forbrukeren å benytte seg av tilbudet. Med 5 i fryseren har man økt tilgjengelighet, som gir økt forbruk. Det øker igjen sjansen for et mindre variert kosthold med for mange kalorier. Vinneren er CoopObs! for Fedmekampanjen ”5 Grandiosa for 100 kroner”.