TRENING I 100: TV 2 Sportys programleder Dag Otto Lauritzen er imponert over den gode formen til 100 årige Reidar Tørmoen. Her er de i studio på Bislett. (Foto: Øyvind Løland/)
TRENING I 100: TV 2 Sportys programleder Dag Otto Lauritzen er imponert over den gode formen til 100 årige Reidar Tørmoen. Her er de i studio på Bislett. (Foto: Øyvind Løland/)

Reidar (100) skulker aldri trening

Her trener 100-årige Reidar på helsestudio med sin egen datter, barnebarn og oldebarn.

Han ble født i 1911, samme år som Roald Amundsen nådde Sydpolen. 31. mars i år fylte den pensjonerte politimannen 100 år. Oslo-karen er utvilsomt blant landets sprekeste i sin aldersklasse. Det fikk TV 2 Sportys Dag Otto Lauritzen erfare da han gjorde intervju med jubilanten.

De to ukentlige øktene på SATS skulker han sjelden. Vi kan legge til at veteranen trener fast sammen med datteren Anne Lise Wahlund (77), noe de har gjort i årevis. Etterpå tar de gjerne en kaffe.

LES OGSÅ: Rekordmange 100-åringer i Norge

Opptatt av trening
i anledning 100-årsdagen dro Reidar på helsestudio sammen med datteren, barnebarnet og oldebarnet som kaller jubilanten «familiens forbilde».
– Jeg er mest opptatt av å styrke beina og de musklene som bidrar til å holde kroppen oppe. Når du blir gammel, er det så lett å synke sammen, sier Reidar Tørmoen. Sprekingen kjørte bil til han var 96!

Han har trent lenge. Læreren hans på underoffisersskolen i 1932 var nemlig norgesmester i turn.

– Det begynte i turnhallen. Etter hvert ble det skøyter, ski og orienteringsløp. Jeg har aldri drevet med konkurranseidrett, men har trent flere ganger i uken i all min tid. Siden jeg jobbet som politi, måtte jeg jo være i god form, sier han til TV 2 Sporty.

Lindbergh-mysteriet
100-åringen vokste opp på Kirkenær i Solør. Samme år som han ble født møtte Anna Rogstad (H) som første kvinne i Stortinget og Norges Speidergutt-Forbund ble stiftet. Og Amundsen slo altså Robert Scott i kampen om å nå Sydpolen.

21 år gammel begynte Reidar Tørmoen som politikonstabel ved Grünerløkka politistasjon, så gikk han over til Ordensavdelingen i juni 1932. Samme år ble den ukjente østerrikeren Adolf Hitler tysk statsborger, Japan invaderte Shanghai og Vidkun Quisling var forsvarsminister i Norge.

Det store kriminalmysteriet i 1932, som hele verden var opptatt av, var kidnappingen av den 20 måneder gamle sønnen til Charles Lindberg. Om nettopp denne saken inspirerte Tørmoen til å bli politi skal være usagt. Den amerikanske piloten ble den som fløy nonstop over Atlanterhavet. Men flybragden ble overskygget av forsvinningen til sønnen. Etter to måneders intens leting ble Lindbergs sønn funnet død.

Fra konstabel til leder
Om det var Lindbergh-saken som inspirerte Tørmoen til å bli politimann skal være usagt. Han ble i hvert fall i politiet i 49 år. Etter en tid i Ordensavdelingen fortsatte Tørmoen karrieren i Trafikkavdelingen. Så ble det Det sivile luftvern, Kriminalavdelingen, herunder åtte år som kriminalteknikker ved Kriminallaboratoriet, og til sist Organisasjonsavdelingen som han overtok i 1963 og ledet til april 1972. Som pensjonist, fortsatte han arbeidet med prosjektet «Det nye politihuset», hans siste store oppgave ved Oslo politikammer.

Reidar har vært en foregangsmann i norsk politi når det gjelder organisasjon, ledelse og rasjonalisering.

Han var i flere år en av Norges aller fremste pistolskyttere og har deltatt i flere nasjonale og internasjonale mesterskap.

Av påskjønnelser har han mottatt:
Deltakermedaljen, Politimesterens ærespris, Hedersmerket i gull og Norsk Pensjonistforbunds hedersbevis.

Som pensjonist arbeidet han frivillig på Grefsen-Kjelsås eldresenter til han var over 90 år og ledet Seniortjenesten i sju år.

Bortsett fra en ryggoperasjon for 40 år siden, en brokkoperasjon og høreapparater, er Tørmoen en friskus. Han er overbevist om at han har mye å takke treningen for.

– Å holde seg i god fysisk form er livsviktig - også mentalt, sier 100-åringen.

LES OGSÅ: Slik oppfører du deg på treningssenter