Wenche Foss død
Wenche Foss død

Her er Wenches innerste tanker om døden

Dette er divaens betraktninger om det å gå bort.

Hele Norges Wenche Foss sovnet stille inn på Diakonhjemmet i Oslo mandag klokken 12:00.

Ville ha en verdig avslutning på livet

Det var akkurat slik hun ønsket at det skulle skje, Wenche ville for enhver pris bli på sykehuset til livets slutt og ikke bli flyttet til pleiehjem.

Det bekreftet Wenches lege og personlige venn Stein Husebø til VG i går. Han kommenterte skuespillerlegendens bortgang slik:

– For meg er dette veldig gode nyheter.

– Hun spurte om hva hun kunne bidra med selv

Grunnen til uttalelsen er at Wenche selv ønsket å slippe å leve den siste tiden, noe som kom til uttrykk gjennom hennes siste kamsak: Aktiv dødshjelp. For Wenche ville ha en verdig utgang av livet, og ønsket at alle andre også skulle ha muligheten til dette. Hun valgte selv å spise mindre og drikke mindre den siste tiden hun levde.

– Hun spurte om hva hun kunne bidra med selv. Hun sa: «Jeg har forstått at aktiv dødshjelp er forbudt i Norge, men jeg har forstått på deg at hvis jeg drikker og spiser litt mindre går det fortere, forteller Husebø til VG.

Wenche-Foss
Wenche-Foss

Wenche: – Jeg vil ikke være til bry

I boken «Nærkontakt» fra 2004 snakker Wenche Foss åpent om døden. Sammen med filosofen Arne Næss delte hun fra sitt innerste om tanker rundt store og små ting i livet.

– Jeg er bekymret og engstelig for den siste tiden. Jeg tenker med skrekk på at jeg blir grønnsak og ligger andre til byrde. Jeg vil ikke være til bry, jeg som alltid har likt å glede andre mennesker, sa hun i boken, og henvendte seg til Arne Næss:

– Du har ikke vært så mye syk. Jeg har vært inni døden flere ganger, og jeg synes ikke det var noe behagelig. Jeg diskuterer ikke døden. Jeg er ikke «motivert». Men jeg klarer ikke la være å tenke på døden.

Ville ikke fantasere om døden

For Wenche Foss fikk brystkreft i 70-årene og snakket åpent om det i en tid da det var tabubelagt og forbundet med skam.

Men hun fortalte også at hun hadde mange tanker rundt dagen hun ikke var mer.

– Å fantasere om døden, og hva som kan skje etterpå, nei, der henger jeg ikke med. Jeg er altfor engstelig for den sykdommen som skal forsake min død.

Hun fortalte også åpent om hennes betraktninger rundt selve døden.

– For meg er døden stillhet. Det aksepterer jeg. Uten problemer. Jeg blir aske og minner, og skal strøs over Blomsterstedet. Jeg synes ikke det er det minste rart at navnet mitt snart skal hogges inn i gravstøtten. Det er det naturligste av alt.

Wenche Foss begraves mandag 4. april klokken 14:00 i Oslo Domkirke på statens regning.

Wenche-Foss-Næss
Wenche-Foss-Næss