Yngve Hallen, Grant Wahl (innfelt) (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Yngve Hallen, Grant Wahl (innfelt) (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Stjernejournalist vil ha NFF-hjelp for å velte Blatter

Sports Illustrated-skribenten Grant Wahl oppfordrer Yngve Hallén til å nominere han til presidentvalget.

Tidligere i vinter annonserte den amerikanske sportsjournalisten Grant Wahl at han akter å stille som presidentkandidat i det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

Sports Illustrated-skribenten er lei av sittende president Sepp Blatter, og mener Fifa - som har slitt med anklager om korrupsjon i lengre tid - trenger en omfattende endring.

Norge har et godt rykte på seg for åpenhet og god styring

Må nomineres før 1. april
Wahl er avhengig av å bli nominert av minst ett av Fifas 208 medlemsland innen 1. april for å være en kandidat ved valget 1. juni.

Fristen er bare fire dager unna og Wahl har foreløpig ikke blitt nominert av noen av nasjonene.

Mandag ettermiddag kom han med en oppfordring på Twitter til den norske fotballpresidenten Yngve Hallén, samt de vel 79 000 som følger Wahl på mikrobloggtjenesten.

– Dette er fotballpresidenten på Twitter som kan nominere meg til Fifa-president: @NFFpresident. Jeg har tatt kontakt med han. Det kan du gjøre også, men vær høflig, twitret Wahl.

Sendte e-post til Hallén
TV 2 Sporten har fått tilgang til e-posten som Wahl skrev til Hallén for tre uker siden.

Der kommer det tydelig frem at 37-åringen valgte å ta direkte kontakt med Hallén blant annet grunnet NFF-presidentens klare motstand mot korrupsjon.

– Jeg kjenner til din bakgrunn som leder hos Sogndal. Ikke bare på grunn av den sportslige suksessen, men også for din holdning for etisk praksis innen fotballen, skriver Wahl.

Og fortsetter:

– Mitt presidentkandidatur handler om å representere fotballfansen. De ønsker at Fifa skal være en ren organisasjon, og den eneste måten det kan skje på er hvis nye ledere tar over og Fifa foretar store endringer.

Les hele e-posten her

Wahl har ennå ikke fått noe svar fra hverken Hallén eller NFF, men lever fortsatt i håpet.

– Norge har et godt rykte på seg for åpenhet og god styring. Det er et land jeg svært gjerne vil bli assosiert med, sier han til TV 2 Sporten.

Lei av å høre klagingen
Den rutinerte sportsjournalisten offentliggjorde sitt presidentkandidatur i en Sports Illustrated-artikkel i februar under tittelen «Det er på tide å fjerne Sepp Blatter som Fifas leder».

Wahls tone i artikkelen er spøkefull, og han kommer blant annet med følgende forslag som slagord i valgkampen: «Cure the Blatter Infection».

Men 37-åringen påpeker samtidig at kandidaturet er seriøst ment.

– Det begynner å bli forslitt når man hører fotballfans rundt om i verden klage på Blatter, uten at noen kommer opp med et alternativ, poengterte han.

Blatter har sittet som Fifa-president siden 1998, etter at han overtok jobben fra João Havelange.

Lanserte friske valgløfter
Wahl lanserte også en rekke valgløfter i artikkelen.

Han ønsker blant annet å tillate videobruk for å avgjøre om en ball er over mållinjen eller ei, samt at det ikke skal være noen begrensning på antall dommere fra hver nasjon i fotball-VM. Dette for å sikre at det er de beste dommerne, og ikke de mest allsidige, som får sjansen til å bruke fløyta.

I tillegg vil Wahl fjerne regelen som gir gult kort for å ta av seg drakta ved målfeiringer.

NB! Hallén ønsker ikke å kommentere saken før NFFs styremøte 18. april - 19 dager etter at fristen for presidentnominasjonen har gått ut.