STILLER KRAV: Helse  og omsorgsminister Anne Grethe Strøm Erichsen. (Foto: Øijord, Thomas Winje/Scanpix)
STILLER KRAV: Helse og omsorgsminister Anne Grethe Strøm Erichsen. (Foto: Øijord, Thomas Winje/Scanpix)

Vil ha nasjonale omsorgskrav til sykehjem

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) følger opp nytt lovverk med forskrifter som setter nasjonale krav til omsorgskvalitet på sykehjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringens verdighetsgaranti som ble innført 1. januar blir fulgt opp av Strøm-Erichsen. Garantien går ut på at eldre på sykehjem skal stå opp når de vil, og garantien stiller krav til ernæring.

Behandles før påske

Regjeringen sender et nytt lovverk til behandling i Stortinget før påske. Strøm-Erichsen sier til Aftenposten at lovverket vil bli fulgt opp med spesifiserte forskrifter som gir nasjonale retningslinjer.

– Vi må ha nasjonale standarder som gjør det mulig å måle kvalitet og sammenligne driften ved de ulike sykehjemmene. Denne uken skal jeg ha møter med fagforeningene for å diskutere hvor konkret vi kan formulere kravene, sier Strøm-Erichsen.

Krav om pasientsikkerhet

Hun varsler i tillegg en stortingsmelding om kvalitet og pasientsikkerhet. Denne meldingen vil også omfatte primærhelsetjenesten ved sykehjem.

Hun sier at sykehjem som bryter den nye nasjonale standarden kan bli gitt pålegg av Helsetilsynet dersom sykehjemmene ikke følger retningslinjene og at pårørende kan klage. (©NTB)