40 personer evakuert på grunn av stor skredfare

Politiet i Troms gjennomførte søndag ettermiddag en omfattende evakuering av folk som bor i områder med stor skredfare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– De siste dagenes snøfall har gjort en vanskelig situasjon enda verre, men heldigvis er kommunene i Troms politidistrikt gjennom et samarbeid med NGI godt forberedt, sier politimester Truls Fyhn til NTB. Han sier politiet har ansvaret for å gjennomføre de nødvendige evakueringene og at det er løpende kontakt med Norges Geotekniske Institutt.

– Vi regner ikke med flere evakueringer i dag, men mandag formiddag blir det gjort en ny vurdering, sier Fyhn.

– I alt er 29 personer evakuert fra Oldervik, ni fra Breivikeidet og fem fra Sifjord er også omfattet av evakueringen, sier Fyhn. Han bekrefter imidlertid at to av de fem mener de er like trygge hjemme og avslo å dra da de skulle hentes. De evakuerte har enten tatt inn hos familie og kjente eller de bor på hotell i Tromsø på kommunenes regning.

Alle skiløpere som har vært i området var ved 18-tiden kommet tilbake til bilene sine og kjørte deretter ut av området.

– På grunn av mye nedbør den siste tiden og de rådene vi har fått fra Norges Geotekniske Institutt, bestemte vi oss for å evakuere disse områdene. Vi vurderer situasjonen på andre utsatte steder fortløpende, sier stasjonssjef Kurt Pettersen i Troms politidistrikt til NTB.

Også Grunnfarnes i Torsken kommune og utsatte bygder i Berg kommune er utsatt for skredfare, men der er det foreløpig ikke tatt stilling til evakuering.

Politimester Fyhn sier til NTB at politiet med hjemmel i Politiloven kan tvangsevakuere mennesker som befinner seg i de skredfarlige områdene. Han understreker imidlertid at politiet i Troms politidistrikt aldri har benyttet tvang for å få folk til midlertidig å flytte fra sine hjem.

– Vi sørger bare for at alle blir grundig informert om farene de utsetter seg for og hvilke konsekvenser det kan få for blant annet forsikringer dersom folk ikke følger politiets oppfordringer, sier Fyhn. (©NTB)