EVAKUERT: Fra Breivikeidet er ni personer evakuert, noen av dem måtte hentes med snøscootere på søndag. (Foto: Marte Hotvedt/Nordlys)
EVAKUERT: Fra Breivikeidet er ni personer evakuert, noen av dem måtte hentes med snøscootere på søndag. (Foto: Marte Hotvedt/Nordlys)

40 personer er evakuert fra skredutsatte hus i Troms

Til sammen har 40 personer søndag ettermiddag forlatt hjemmene sine i Breivikeidet og Oldervik i Tromsø kommune og Sifjord i Torsken kommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I alt er 29 personer i Oldervik i Tromsø kommune evakuert, seks av disse til sikre boliger i bygda. Fra Breivikeidet er ni personer evakuert, mens tre personer har forlatt hjemmet sitt i Sifjord i Torsken kommune, opplyser politiet like etter klokken 18.

I Sifjord er fem personer omfattet av evakueringen, men to av disse mener de er trygge og har valgt å bli i boligene sine.

– Det er familier og enslige, og en stor variasjon i alder på de som skal evakueres, sier politimester Truls Fyhn til tv2nyhetene.no.

EVAKUERES HERFRA: Innbyggerne som bor bak denne bommen i Breivikeidet evakueres søndag med snøscooterpatruljer fra Røde Kors hjelpekorps.  (Foto: Leserbilde)
EVAKUERES HERFRA: Innbyggerne som bor bak denne bommen i Breivikeidet evakueres søndag med snøscooterpatruljer fra Røde Kors hjelpekorps. (Foto: Leserbilde)

Politiet mottok søndag formiddag skredvarsel fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) som vurderer snøskredfaren til å være stor, tilsvarende faregrad 4 på den europeiske fareskalaen for snøskred.

Skalaen går fra 1 til 5, hvor 5 er meget stor faregrad.

Her kan du lese mer om skredfareskalaen (ekstern lenke til NGI)

Innlosjeres på hotell

– Tromsø kommune har sørget for at de som evakueres blir innlosjert på hotell.

MÅ EVAKUERE: Politimester Truls Fyhn sier at skredfaren fører til at politiet oppfordrer til evakuering av innbyggere fra skredutsatte boliger i Troms. (Foto: Montasje)
MÅ EVAKUERE: Politimester Truls Fyhn sier at skredfaren fører til at politiet oppfordrer til evakuering av innbyggere fra skredutsatte boliger i Troms. (Foto: Montasje)
Hvor lenge de må være evakuerte fra hjemmene sine kommer helt an på hvordan været utvikler seg, fortsetter Fyhn.

Flere veier i Troms er søndag stengt på grunn av skred eller fare for skred.

Bygeværet har stedvis gitt mye nysnø siste døgn, og ytterligere nordvestlig bygevær og kraftig vind kan lokalt gi en skredfarlig situasjon som truer bebyggelse.

– 1 meter og 65 cm

– Det blir bare mer og mer. I tillegg har vi hatt storm en dag, sier Svein B. Haugli som gjør sitt for å ta unna snø på ferjekaien i Breivikeidet og noen av veiene.

Svein B. Haugli (Foto: Privat)
Svein B. Haugli (Foto: Privat)
– Siden 15. mars til i dag har det kommet 85 cm, forteller Haugli.

Brøyterene fører statistikk over snøen som kommer. Haugli forteller at det ikke har kommet så mye snø som det er nå siden 2000. Da var det over 2 meter.

– I dag er det 1 meter og 65 cm på bar bakke.

Reiste til Tromsø

Selv bor Haugli utenfor området i Breivikeidet som nå evakueres. Bort fra hjemmet måtte derimot Bjørn Jacobsen og konen.

– Vi er vant til skredfare, men jeg ble litt forfærdet. Det er ikke mye snø i fjellet, men de vil vel være føre var, og det har snødd tett i det siste, sier Jacobsen.

Sist gang innbyggere i Breivikeidet ble evakuert bodde Jacobsen en annen plass, men deltok i evakueringsarbeidet som kjentmann.

– For meg går dette greit. Jeg har boplass i Tromsø, forteller Jacobsen.

Evakueres med snøscootere

– De som skal evakueres fra Breivikeidet fikk beskjed ved 14.30-tiden at det kommer snøscootere for å hente dem. Vi forventer at evakueringen kommer til å gå greit. Evakueringen skjer langs en oppmerket løype, sier politimesteren.

En patrulje på fem snøscootere er ifølge itromsø.no omdirigert og på vei innover til Breivikeidet.

– Forholdene er ganske ille

– Noen av snøscooterne er allerede på plass, sier operativ leder Ann Ellen Karlsen i Tromsø Røde Kors hjelpekorps til tv2nyhetene.no klokken 16.

– Ikke fare for bebyggelsen i Grunnfarnes

Også Grunnfarnes i Torsken kommune og utsatte bygder i Berg kommune er utsatt for skredfare.

Lokalkjente i Grunnfarnes anser ikke bebyggelsen truet av skredfare, og det er ikke snakk om evakuering der.

Når det gjelder skredutsatte bygder i Berg kommune så har ikke de hatt like mye nedbør som ellers i fylket, men kommunen vurderer behov for eventuell evakuering i samråd med lokalkjente, meler politiet kl 18.

Karlsen sier at redningsmannskapet nå har fullt fokus på sikkerheten.

– Forholdene er ganske ille akkurat nå, det er enorme mengder med snø i området, sier hun.

Flere veier er ifølge Statens vegvesen stengt på grunn av skredfaren.

Fylkesvei 53 Tomasjord-Oldervik blir stengt fra klokken 15 i dag på grunn av fare for ras, beboere i Oldervik blir derfor evakuert med ordinær transport langs veien.

Fylkesvei 91 Hov-Breivikeidet ferjekai, samt ferjesambandet Breivikeidet-Svensby er stengt på grunn av fare for ras. Beboerne blir derfor evakuert med snøscooter.

Overvåker skredfaren

Sifjord er ikke berørt av stengt vei, her evakuerer berørte beboere med ordinær transport langs veien.

NGIs skredvurdering gjøres gjennom overvåkingsprogrammet Nordnorsk Skredovervåking.

Programmet fokuserer på naturlig utløste skred mot bebyggelse i utpekte bygder i Nordland, Troms og Finnmark, og finansieres av berørte kommuner.

Politiet minner om at faregrad 4 på fareskalaen for snøskred beskriver ugunstige forhold, hvor omfattende erfaring i bedømming av skredfare er nødvendig ved ferdsel i terrenget.

Ved faregrad 4 er skredutløsning sannsynlig også ved liten tilleggsbelastning (kun én person) i mange brattheng.

Troms politidistrikt oppfordrer alle til å melde inn snøskred til operasjonssentralen på telefon 02800. Innmelding av skred vil bidra til en helhetlig vurdering av skredfaren.