libya_topp_ny (Foto: SCANPIX / TV 2 montasje)
libya_topp_ny (Foto: SCANPIX / TV 2 montasje)

Libyere til TV 2: – Jenter blir voldtatt og gutter blir kidnappet

Stadig flere byer i Libya faller i opprørernes hender. Lørdag tok de den strategisk viktige byen Ajdabiya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opprørerne i Libya rykker stadig lengre vestover etter at den internasjonale alliansen i litt over en uke har utført bombeangrep på Muammar al-Gaddafis styrker. Lørdag falt den strategisk viktige byen Ajdabiya.

TV 2s team i Libyal har tatt seg frem til byen og kan fortelle at den bærer preg av harde kamper.

– Vi ser bolighus som har blitt beskutt av artilleri og stridsvogner. Sivilbefolkningen forteller dramatiske historier. De har vært uten strøm og vann og de har ikke kunnet bevege seg utenfor på grunn av kampene som har pågått nærmest fra hus til hus, sier reporter Pål T. Jørgensen til TV 2 Nyhetskanalen.

Sivilbefolkningen forteller om unge jenter og gutter som har blitt kidnappet, og om jenter som har blitt voldtatt av Gaddafis leiesoldater.

Les også: Dette er krigsmaskinen som skal knuse Gaddafis styrker

GJENEROBRET VIKTIG BY: Takket være bombeangrep fra den internasjonale
  koallisjonen klarte libyske opprørere å ta byen Ajdabiyah lørdag. (Foto:
  SCANPIX)
GJENEROBRET VIKTIG BY: Takket være bombeangrep fra den internasjonale koallisjonen klarte libyske opprørere å ta byen Ajdabiyah lørdag. (Foto: SCANPIX)

– Vil ikke gjøre samme feilen som sist

Opprørerne hevder de også har tatt tilbake kontrollen over oljebyen Brega. Tidligere søndag meldte TV-kanalen Al Jazeera at opprørerne hadde rykket fram til byen Uqayla, som er den siste byen i vestlig retning før Ras Lanuf, der det ligger en viktig oljeterminal.

I begynnelsen av krigen var flere av byene det nå kjempes om, under opprørernes kontroll, før Gaddafis styrker kom tilbake og presset opprørerne tilbake til Benghazi. Nå sies det at opprørerne vil ta det litt med ro og konsolidere stillingene noen dager før de forsøker å forsere videre vestover.

– Årsaken til at opprørerne velger å konsolidere stillingen i Brega, er at de ikke vil gjøre samme feilen som de gjorde forrige gang. Da rykket de altfor fort fram, og de ble et lett bytte for Gaddafi da han satt inn motoffensiven, sier Jørgensen.

Propagandakrig om sivile tap

Parallelt med kampene pågår det en propagandakrig mellom partene i konflikten. Begge sider melder om sivile tap, og Gaddafis regime hevder spesielt den vestlige bombeaksjonen har ført til flere drepte libyere.

Blant annet hevder de at mange sivile ble drept lørdag da koallisjonen bombet veistrekningen mellom Ajbadiya og Sirte. USAs forsvarsminister Robert Gates hevder imidlertia at de har mottatt etterretningsinformasjon om at libyske myndigheter legger døde mennesker som de selv har drept på steder hvor koalisjonen bomber. Dette for å gi inntrykk av at sivile mister livet i luftangrepene.

– Det vi vet er at Gaddafis regime ikke har produsert noen bevis for at sivile er drept. Det finnes mange utenlandske journalister i Tripoli, og de har blitt tatt med rundt for å se bygninger som er bombet. Men de har ikke fått sett noen beviser for at sivile har blitt drept, sier TV 2-reporter Pål T. Jørgensen som er i byen Ajdabiya.

Professor i journalistikk ved Høyskolen i Oslo, Rune Ottosen, advarer mot å ta påstander om sivile tap for god fisk.

– I enhver konflikt av denne typen er det en propagandakrig som er en del av krigføringen. Det er all grunn til å ta slike beskyldninger med en klype salt inntil man har ugjendrivelige bevis i form av bilder og førstehåndsberetninger, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

Ottosen sier det først er i ettertid man får vite hva som egentlig har skjedd.

– Det viser seg i konflikt etter konflikt, at nettopp dette med sivile ofre er et propagandakort på begge sider. Derfor prøver man å skjule eventuelle spor etter sivile ofre, sier han.

(Se intervjuet med professor Rune Ottosen i videovinduet under)

506489

Bør være kritiske også til opprørerne

Han advarer journalister mot å la seg påvirke av vestlige politikeres fiendebilder av Gaddafi og heltebildene av opprørerne.

– Vi liker å tro at opprørerne vil stå for demokrati og en ny giv i Libya, men dette vet vi strengt tatt ikke noe om. Dette er en ganske uensartet allianse med regimekritikere, menneskerettighetsfolk, men også folk som har stått Gaddafi nær, som har sine motiver og som kanskje selv har blod på hendene, sier han.

Ottosen minner også om at det ikke er mange år siden Gaddafi ble tatt inn i varmen av vesten, blant annet fordi han gikk mot Al-Qaida. Libya ble strøket fra listen over land USA regnet som en del av «ondskapens akse».

NORSKE BOMBER: Bildet viser hvordan norske jagerfly bomber libyske
  mål i den internasjonale militærintervensjonen. (Foto: Forsvaret)
NORSKE BOMBER: Bildet viser hvordan norske jagerfly bomber libyske mål i den internasjonale militærintervensjonen. (Foto: Forsvaret)

– I den perioden var Gaddafi en mann man kunne gjøre avtaler med, men nå er han bare ond, og dette henger ikke på greip. Han er den samme personen som har stått for den samme politikken hele tiden, sier Ottosen.

Les også: Her støtter SV Libya-aksjonen

Rykker vestover

De stadige angrepene fra allierte styrker, blant dem åtte norske bombetokt i går, har gjort massiv skade på Gaddafis militære styrker.

For andre gang på få dager ber de derfor om et møte i FNs sikkerhetsråd for å stoppe det de kaller direkte angrep mot sivile.

– Libya ber Sikkerhetsrådet om å holde et ekstraordinært møte i dag for å diskutere dette direkte angrepet på libyske militære styrker og libyske sivile i Ajdabiya, sa Libyas viseutenriksminister, Khaled Kaim, under en pressekonferanse i Tripoli.