Juholt tok Socialdemokraterna med storm

Håkan Juholt vakte stor begeistring da han holdt sin første tale som partileder i Socialdemokraterna lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Talen var en framvisning i klassisk sosialdemokratisk retorikk, kommenterer det svenske nyhetsbyrået TT. Egen politikk ble koblet sammen med menneskelighet og menneskeverd, mens borgerlig politikk ble framstilt som kald og markedsorientert, og ord som likhet og solidaritet ble flittig anvendt.

I talen gikk den nyvalgte partilederen til frontalangrep på private selskaper som driver skoler og pleiehjem, og som deler ut skattepenger som gevinst til eierne. Han kritiserte også den borgerlige regjeringens avreguleringer, spesielt i kraftmarkedet, og varslet at han i stedet ville «påregulere».

- Vi er beredt på å omregulere og påregulere om samfunnsnytten krever det. Det er behov for en strengere overvåking av kraftmarkedet. Kraftselskapenes urimelige overpriser slår hardt ned på enkeltmennesker og begrenser industriens mulighet til utvikling. Det må bli slutt på denne blinde troen på at markedet automatisk løser oppgavene, sa Juholt.

«Jeg tror jeg ble litt forelsket», skrev kommunalråd Anna Johansson fra Göteborg på Twitter etter talen. Statsviter og sosialdemokrat Ulf Bjereld mente det var noe av det beste han hadde hørt siden Olof Palmes dager.

- Den lyktes i å vekke entusiasmen hos sine egne, den hadde humor med bitt, og den lyktes fra et ideologisk ståsted å gjøre forskjellen på sosialdemokratisk og borgerlig politikk tydelig, sa han. (©NTB)