Nyvalg i Canada i mai

Canadas generalguvernør David Johnston har oppløst landets nasjonalforsamling og utlyst nyvalg 2. mai. Ifølge gallupen ligger regjeringspartiet De konservative godt an til å gå seirende ut av valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Datoen for valget ble lørdag kunngjort av statsminister Stephen Harper på trappene utenfor den offisielle residensen til generalguvernøren, som er dronning Elizabeths stedfortreder i Canada.

-2. mai vil vi få valget mellom en stabil nasjonal regjering og en skjødesløs koalisjon, mellom en lavskattsplan for sysselsetting og vekst og en høyskattsplan som vil forhindre økonomisk bedring, sa Harper, tydelig forarget på de tre opposisjonspartiene som dagen i forveien hadde felt hans mindretallsregjering i et mistillitsvotum.

Nyvalget kan likevel få et heldig utfall for Harpers parti De konservative, som har vært i regjering siden 2006. Ifølge flere meningsmålinger ligger De konservative an til kunne få rent flertall i nasjonalforsamling etter valget.

I vedtaket ble det også erklært at regjeringen hadde vist forakt for nasjonalforsamlingen. De liberales leder Michael Ignatieff beskyldte regjeringen for å ha holdt kjernepunkter i sin økonomiske politikk skjult for nasjonalforsamlingen og for å ha brutt valgloven. (©NTB)