fabian stang (Foto: TV 2)
fabian stang (Foto: TV 2)

Her blir Fabian Stang tilbudt narkotika

TV 2 filmet Oslos ordfører i skjul for å vise det åpenlyse narkotikasalget i hovedstaden. Nå mener Stang at kjøperne må tas.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hasj og penger bytter hender. Dette er et dagligdags syn på Grønland og Grünerløkka i Oslo. Selgerne går bort og spør helt tilfeldige mennesker på gata om de vil kjøpe narkotika.

Det har pågått døgnet rundt i mange år, til beboernes fortvilelse.

Filmes med skjult kamera

– Det er en uakseptabel situasjon. Det at noen kjøper er med på å skape et kriminelt miljø i denne byen, sier Oslo-ordfører Fabian Stang (H) til TV 2 Nyhetene.

Han mener politiet nå også må konsentrere seg om ta kjøperne av stoffet - ikke bare selgerne, som har vært det største fokuset til nå.

For å vise hvor stort problemet er, utstyrer TV 2 Fabian Stang, Oslos ordfører, med en skjult mikrofon. Fra et tak i nærheten filmer vi Stang mens han spaserer langs Akerselva. Målet er enkelt å greit å vise hva som skjer. Ordføreren skal selv ikke å ta kontakt med noen.

– Do you want something?

Etter å ha snakket litt med tilfeldige mennesker som kjenner ham igjen og kommer bort, får ordføreren snart et tilbud.

– Do you want something? spør plutselig en mann, og henvender seg til Stang mens han går forbi.

Det skjer på Vaterlandsbrua, utenfor Oslo Plaza - midt i fredagsrushet klokken 14.30. Folk haster fram og tilbake ved siden av selgeren. Mødre med barnevogner, foreldre med små barn og pendlere på vei til bussterminalen.

Det bryr ikke mannen seg om.

– Må bare ta ut penger

– Hva mener du? sier Stang.

– Trenger du noe hasj? svarer selgeren.

Deretter starter en lengre samtale, hvor Fabian Stang - Oslos ordfører - blir tilbudt hasj. Selgeren sier at han har stoffet på stedet, og at Stang kan få så mye han ønsker. Det er først når mannen blir spurt hvor lenge han har vært her, at selgeren blir mistenksom, og spør hvorfor Stang stiller alle disse spørsmålene.

Samtalen avsluttes med at Stang sier han må hente penger. Selgeren er høflig nok til å forklare ham hvor nærmeste minibank er.

– Skremmende

Oslos ordfører er sjokkert over at selgerne bare går bort og spør om folk vil kjøpe dop.

– Det er litt skremmende å se at det skjer så åpenlyst. Jeg er vel ikke akkurat midt i kundegruppen, og får likevel tilbud på bokstavelig talt høylys dag, sier han.

Stang mener at politiet nå også må ta kjøperne - for å stoppe salget.

– Mange sier at dette er et uløselig problem. Jeg vil ikke være med på det. Dette skal vi løse. Jeg vil ikke ha det sånn i byen min. Og som sagt - kjøperne har et kjempestort moralsk ansvar her, i tillegg til det strafferettslige.